Sorin Blejnar, achitat în dosarul mitei de 1,2 milioane euro. Care este motivul invocat de judecători

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost achitat joi în dosarul mitei de 1,2 milioane de euro. Astfel, Blejnar a scăpat de acuzația conform căreia, a primit mită suma de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş și nu va mai fi tras la răspundere.

25 mai 2023, 18:14
Sorin Blejnar, achitat în dosarul mitei de 1,2 milioane euro. Care este motivul invocat de judecători
Sorin Blejnar, achitat în dosarul mitei de 1,2 milioane euro. Care este motivul invocat de judecători

Sorin Blejnar, achitat în dosarul mitei de 1,2 milioane euro. Magistrații Curții de Apel București au decis joi, achitarea fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, motivând că nu există probe în acest caz.

Citește și Primele imagini cu Sorin Blejnar de când a fost eliberat din închisoare. Fostul şef ANAF s-a văzut cu un consilier BNR şi cu fostul şef al vămilor

Sorin Blejnar, achitat în dosarul mitei de 1,2 milioane euro

În acelaşi dosar, Curtea de Apel București a decis achitarea Andreei Florentina Blejnar, soţia lui Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă, fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Sorin Florea, comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Totodată, magistrații au ridicat sechestrul pus pe averea inculpaţilor.

Însă, Sorin Blejnar și ceilalți inculpați din dosar nu au scăpat definitiv de această problemă pentru că decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Procurorii DNA au trimis în august 2019, în judecată dosarul în care Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea sunt acuzați că au primit, în perioada mai 2011 – aprilie 2012, mai multe sume de bani de la omul de afaceri Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de firma SC Excella Real Grup SRL.

Reprezentanții DNA care au instrumentat acest dosar spun că soţia lui Blejnar a fost cea care a ridicat banii destinaţi fostului şef al ANAF de la doi interpuşi ai omului de afaceri.

Astfel, procurorii DNA îi acuză pe cei trei inculpați din dosar că ar fi primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar – 1,2 milioane euro, Viorel Comăniţă – 960.000 euro, Sorin Florea – 300.000 euro.

Sumele uriașe primite de cei trei inculpaţi au avut caracterul unei taxe de protecţie, pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de Radu Nemeş să nu fie observată şi nici oprită de organele fiscale, susțin reprezentanții DNA.

În aprilie 2019, omul de afaceri Radu Nemeş a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL din Constanţa, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 lei.

Acest dosar nu este singurul în care este implicat Sorin Blejnar. În mai 2019, fostul șef al ANAF a fost condamnat într-un alt dosar, la 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, însă după ce a executat jumătate din pedeapsă a fost eliberat condiţionat.

Citește și Sorin Blejnar iese din închisoare. Fostul şef ANAF, eliberat condiţionat