Statul român a recuperat 1,2 milioane de dolari în dosarul „Motorina”. Prejudiciul total este uriaș

Statul român a recuperat suma de 1,2 milioane de dolari din SUA într-un dosar de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

31 aug. 2022, 16:38
Statul român a recuperat 1,2 milioane de dolari în dosarul „Motorina”. Prejudiciul total este uriaș

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat că a recuperat aproximativ 6 milioane de lei (1,225,465 USD) din SUA într-un dosar de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Citește și Angajata unei bănci din Timişoara, săltată de DIICOT. Timp de 11 ani a furat bani din conturile clienţilor. Prejudiciul este de 2,5 milioane de euro

„Banii au fost recuperați ca urmare a unei petiții civile formulate de ANABI și reprezintă veniturile integrale nete obținute de autoritățile SUA după valorificarea mai multor bunuri confiscate. Suma urmează a fi transferată către Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea recuperării prejudiciului și acoperirii ordinului de confiscare dispuse într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție și soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2019”, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul ANABI.

Recuperarea sumei de bani este rezultatul cooperării directe și eficiente între structurile de specialitate din cadrul Ministerului Justiției (Autoritatea Centrală – Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară, respectiv ANABI) și Departamentul de Justiție al SUA (Criminal Division’s Office of International Affairs; the Money Laundering and Asset Recovery Section). La realizarea demersului, ANABI a cooperat și cu Direcția generală executări silite cazuri speciale, din cadrul ANAF.

Suma face parte din prejudiciul constatat în dosarul „Motorina” în care afaceristul Radu Nemeș a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în aprilie 2019, pentru evaziune fiscală de peste 57 de milioane de euro, prin neplata accizei pentru 90.000 de tone motorină. În schimb, soţia lui a fost achitată de Înalta Curte, deşi la Curtea de apel Bucureşti primise 7 ani de detenţie.

În august 2012, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale a lui  Sorin Blejnar şi Codruţ Marta pentru „sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală”. Sorin Blejnar a fost acuzat de procurori că a sprijinit gruparea condusă de soţii Radu și Diana Nemeş şi că 90.000 de tone de motorină au fost tranzacţionate fără ca statul să primească nimic.

Soţii Diana şi Radu Nemeş au fost acuzați în martie 2014, de evaziune fiscală în dosarul fostului şef ANAF Sorin Blejnar, au fost arestaţi în SUA și apoi extrădați.

Curtea de Apel Bucureşti a decis în iunie 2016, ca Blejnar să fie condamnat la cinci ani de închisoare, Radu Nemeş la nouă ani închisoare, iar soţia sa la şapte ani.

Diana Nemeș și Sorin Blejnar au fost achitați în aprilie 2019, în dosarul „Motorina”, iar Radu Nemeş, cunoscut și ca „Regele Motorinei”, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, decizia definitivă fiind luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a dispărut în mai 2012, Poliția l-a dat în urmărire internațională, dar nu a mai fost găsit niciodată. La acel moment, procurorii DNA si ofițerii SRI instrumentau ancheta din viitorul dosar „Motorina”.

Citește și Preţ benzină şi motorină 29 august 2022. Cât costă un plin la începutul săptămânii