Sorin Cîmpeanu: „10 milioane de teste vor fi livrate în școli până la începutul săptămânii viitoare”

Ministrul Educaţiei a anunţat că 10 milioane de teste de salivă ajung în şcolile din România, până la începutul săptămânii viitoare.

21 ian. 2022, 19:15
Sorin Cîmpeanu: „10 milioane de teste vor fi livrate în școli până la începutul săptămânii viitoare”

Sorin Cîmpeanu a apreciat deblocarea procesului de achiziţie a testelor care sunt necesare „pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor”

„Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în scoli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe baza de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2).

Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, până acum au fost livrate în şcoli 14,5 milioane teste.

„Urmează cele 10 milioane în acest weekend. Apoi suntem asigurați ca va fi o aprovizionare ritmică, în corelație cu necesarul”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: SONDAJ: 96% dintre testele pe bază de salivă pentru elevi au fost administrate acasă

La rândul său, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că, având în vedere acordul-cadru care face obiectul achiziției a 18.500.000 de teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 încheiat de Oficiul Național pentru Achiziții Publice, coroborat cu deciziile pronunțate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în cazul contestațiilor formulate în legătura cu procedura de achiziție publică:

– întrucât vineri CNSC a respins, ca nefondată, contestația depusă de un operator economic, procesul de achiziție s-a reluat.

Astfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a invitat, la sediul instituției, cei patru „promitenți furnizori” pentru încheierea contractelor subsecvente.

„Dintre cele patru contracte subsecvente, trei au fost semnate astăzi de ambele părți, urmând ca cel de-al patrulea să fie semnat în data de 22.01.2021. Primele 10.000.000 bucăți teste vor fi recepționate în cursul zilei de mâine, 22.01.2022, urmând ca în cursul aceleiași zile să fie transportate, cu camioanele IGSU, către Inspectoratele Școlare Județene/Municipiul București, conform planului de distribuție elaborat de Ministerul Educației, astfel încât acestea să fie disponibile în unitățile de învățământ în cursul săptămânii viitoare”, a precizat DSU, conform Mediafax.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.649 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 544 mai mult decât în ziua anterioară. 2.430 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 21 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.983.670 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 27.903 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.812.242 de pacienți au fost declarați vindecați.

Citeşte şi: Nu consuma această băutură, bogată în vitamina C, dacă ești infectat cu Omicron! Greșeala pe care o face multă lume și care înrăutățește simptomele