Sorin Cîmpeanu a anunţat noile reguli de redeschidere a şcolilor. Ce se întâmplă cu unităţile tip after-school şi în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a propus în şedinţa de Guvern de luni ca școlile să fie deschise fizic dacă rata de infectare în localitate este sub 3 la mie. În aceste condiții se va renunța la pragul de vaccinare de 60% a personalului din unitățile de învățământ respective.

08 nov. 2021, 16:27
Sorin Cîmpeanu a anunţat noile reguli de redeschidere a şcolilor. Ce se întâmplă cu unităţile tip after-school şi în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie

Sorin Cîmpeanu a anunţat noile reguli de redeschidere a şcolilor. Ministrul Educaţiei a propus în şedinţa de Guvern de luni ca ca școlile să fie deschise fizic dacă rata de infectare în localitate este sub 3 la mie. În aceste condiții se va renunța la pragul de vaccinare de 60% a personalului din unitățile de învățământ respective.

Sorin Cîmpeanu a anunţat noile reguli de redeschidere a şcolilor

„Susțin redeschiderea școlilor cu prezență fizică. Au fost două variante, a trebuit un criteriu de departajare, acesta fiind rata de vaccinare în rândul personalului din școli și grădinițe. Nu este criteriul ideal, dar ajută la crearea unui mediu mai sigur, pentru copii şi elevi, dar şi pentru protecţia profesilor.  S-a propus valoarea de 70% rată de vaccinare, conform OMS, cu includerea celor trecuți prin boală. S-a ajuns la concluzia că diferența de 10% se poate compensa, fără includerea celor trecuți prin boală, fiind greu de următir acest număr, aflat în continuă dinamică. Aşa s-a ajuns la o rată de vaccinare de 60% a personalului din şcoli şi grădiniţe, pentru redeschidere”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu anunţă controale în şcolile şi grădiniţele cu rată mică de vaccinare. „Acolo unde directorul este anti-vaccinist, acesta este adevărul”

„Vreau să spun că în doar o săptămână, 1.000 de școli și grădinițe au făcut ca rata de vaccinare să treacă de 60%. Astăzi, 4.847 de unități de învățământ s.au deschis, iar în acest moement peste două milioane de elevi au avut șansa prezenței fizice, ceea ce ce înseamnă 68% din numărul total”, a mai adăugat ministrul Educaţiei.

Reguli noi pentru deschidere şcolilor în format fizic. Ministrul Educaţiei face o nouă propunere în locul ratei de vaccinare de 60%

Sorin Cîmpeanu a menţionat şi situaţia localităţilor cu rata de infectare zero  sau care tinde spre zero: „Acolo sunt și cele mai mari dificultăți privind predarea online, accesul la internet, pregătirea personalului pentru predarea on-line… Am asumat să propun Guvernului și CNSU completarea ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii, cu titlu de excepție, pentru localitățile unde rata e mai mică de 3 la mie să se renune la pragul de 60% persoane vaccinate.  Va fi o decizie a CNSU la finalul acestei săptămâni”.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că „unitățile after-school intră sub incidența ordinului comun Sănătate – Educație”, astfel că se vor aplica aceleaşi condiţii pentru redeschidere sau funcţionare.