Valul trei în România. Sorin Cîmpeanu: ”Nu vine de pe o zi pe alta. Dacă e să vină, vine într-o lună, o lună și jumătate”

Ministrul Educației susține că valul al treilea al pandemiei COVID va veni, însă acest lucru nu se va întâmpla brusc. Conform ministrului, dacă ar fi să se întâmple, cel de-al treilea val ar veni într-o lună de zile.

02 feb. 2021, 19:45
Valul trei în România. Sorin Cîmpeanu: ”Nu vine de pe o zi pe alta. Dacă e să vină, vine într-o lună, o lună și jumătate”

Valul trei în România. Sorin Cîmpeanu a declarat la Antena 3 faptul că în cazul în care va veni al treilea val al pandemiei COVID în  România, autoritățile vor lua o decizia în privința școlilor în funcție de rata de infectare din localitate.

”Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, așa cum mi-au spus epidemiologii, valul trei, dacă e să vină, vine într-o lună, o lună și jumătate. Dacă, totuși, va fi, acest trend ascendent se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta. Decizia de deschidere a școlilor nu va fi luată la nivelul județului, ci la nivel de localitate. Evaluările vor fi făcută săptămânal, iar rata de infectare va fi calculată la 14 zile”, a spus Cîmpeanu.

Citește și: Klaus Iohannis anunţă redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: Pandemia nu s-a terminat! Pregătiţi copiii pentru şcoală!

Valul trei în România. În contextul deschiderii școlilor din România, ministrul Educației a afirmat că în România, la această dată, există o singură localitate carantină. ”Știți câte localitate mai avem carantinate azi? Una singură, Comuna Havârna, județul Botoșani”, a adăugat Cîmpeanu.

Majoritatea elevilor se vor întoarce la școală pe 8 februarie, conform anunțului făcut de președintele Klaus Iohannis. Acest lucru se va întâmpla în funcție de rata de infectare din fiecare localitate în parte. Prin urmare, în localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile din scenariul galben, copiii de grădiniță, clasele I-IV și clasa pregătitoare merg la școală, iar din ciclul secundar doar copiii de clasa a opta. La fel și tinerii din clasa a XII-a. În localitățile din scenariul roșu, merg doar copiii de grădiniță și ciclul primar.

Președintele a mai precizat că detaliile concrete în legătură cu modul tehnic în care va fi abordată redeschiderea școlilor vor fi precizate într-un ordin comun care urmează să fie emis de Ministrul Educației și Ministrul Sănătății în cel mai scurt timp.

La şedinţa de la Cotroceni convocată de președintele Klaus Iohannis au participat Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.