Sorin Cîmpeanu anunţă că a fost semnat ordinul de ministru pentru adaptarea tematicii pentru examenele naţionale

Sorin Cîmpeanu a susţinut, vineri, împreună cu ministrul Sănătăţii, o conferiţă de presă referitoare la noile măsuri privind deschiderea şcolilor începând de luni, 8 februarie.

05 feb. 2021, 12:20

Sorin Cîmpeanu a anunţat în cadrul conferinţei de presă de vineri că a semnat ordinul pentru adaptarea la realitate a programei pentru examenele naționale

„In ordinul de ministru am incercat sa raspundem tuturor intrebarilor cu privire la scolile care se deschid. Am afisat pe site lista  tuturos scolilor cu incadrarile in scenarii. Sunt 142 de localitati aflate in scenariul rosu. Referitor la examenlee nationale, am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realitate a programei pentru examenele naționale. Astăzi va fi publicat în Monitorul Oficial. Această adaptare s-a făcut ținând cont de realitățile anului școlar 2020-2021”, a spus Ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpenau: Aerisirea la intervale regulate e un lucru esential

Câmpeanu a detaliat prevederile ordinului comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii privind deschiderea şcolilor din 8 februarie.

„In invatamantul primar la aparitia primului carz se supenda cursurile pentru 14 zile. În invăţământul gimnazial si liceal, la aparitia primului caz se va declansa o ancheta epidemiologica, se recomanda testarea si vor fi analizate masurile. Astfel, fie se suspenda cursurile, fie se continua pana la aparitia celui de al doilea caz.

Elevii care au vulnerabilitati, care au avut adeverite in primul semestru nu sunt obligati sa îsi reînoiască adeverintele. Cele care vor fi obtinute acum vor putea fi transmise si electronic catre pprofesori.

A doua categorie se refera la elevii care au vulnerabilitati cronice.

Se recomandă ca toti copiii care prezinta simptome în cea mai mica măsura sa nu fie trimisi la scoala. Nu se vor pune absente.

Distantarea fizică este extrem de importantă, minim un metru. Aglomeratia din salile de clasa nu va fi chiar atat de mare. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esential. Vor fi făcute controale în transportul scolar”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: Se schimbă structura anului şcolar

Sorin Cîmpeanu a anunţat că se schimă structura anului şcolar.

„Semestrul I se va incheia înainte de sărbatorile de iarna si va avea o durata de 14 saptamani, iar semestrul 2 va avea 20 de saptămâni. Mizez pe sprijinul cadeelor didactice, care vor gasi solutii in beneficiul elevilor”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai anunţat în cadrul conferintei de presă că vor fi asigurate peste 37 de milioane de măști de protecție în școli.

Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății pentru redeschiderea școlilor

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au publicat joi seară Ordinul comun pentru desfășurarea activităților din instituțiile de învățământ, joi noapte, cu trei zile înainte de revenirea elevilor în bănci.

Documentul semnat de cele două Ministere are titlul „Ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2” și are ca scop ghidarea activității în școli, la revenirea elevilor în bănci, pentru a evita contaminările cu coronavirus.

Citeşte şi Care sunt elevii care nu vor purta mască de protecţie la şcoală. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei

Ce măsuri sunt prevăzute în Ordinul comun al celor două ministere

Ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cuprinde următoarele prevederi.

ART. 1 (1) Prezentul ordin reglementează procedura și măsurile obligatorii privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în unităţile de învățământ preuniversitar/conexe/instituţiile de învăţământ, în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătură, studenţi şi personalul din sistemul naţional de învăţământ.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător și pentru activitățile educative, recreative, pentru consolidarea competențelor dobândite de elevi sau de accelerare a învățării, precum și pentru activitățile de învățare remedială desfășurate cu prezența fizică în unitățile de învățământ în cadrul programelor de tipul,, Școală după Școală”.

Citeşte şi Declaraţie pe propria răspundere pentru testarea copiilor simptomatici

(3) Modalitatea de desfășurare a activităților ce presupun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se decide în conformitate cu principiul autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

ART.2 (1) DSP/DSPMB informează, înainte de reluarea cursurilor, după vacanțele școlare/universitare, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, denumite în continuare ISJ/ISMB, respectiv senatul universitar al instituţiei de învăţământ superior, comitetul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă denumite în continuare CJSU/CMBSU, cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi,
în vederea stabilirii scenariului de începere a cursurilor.

(2) ISJ/ISMB transmite unităţilor şcolare/ conexe informarea DSP/DSPMB referitoare la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, pentru stabilirea scenariului de funcţionare.

(3) Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza în funcție de evoluția epidemiologică prin raportare la prevederile art.3.

Pentru pregătirea unităților de învățământ/ conexe/instituțiilor de învățământ, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

a) organizarea și întreținerea spaţiilor astfel încât să se asigure distanțarea de minim 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;

b) stabilirea circuitelor funcţionale;
c) organizarea spaţiilor de recreere;
d) evaluarea necesarului de resurse umane;
e) asigurarea materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie;
f) asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecţie pentru
elevi/studenți şi personal.

Rata de incidenţă în fiecare localitate by Dobran Viorel on Scribd


loading...