Sorin Cîmpeanu: „Au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide la dispoziţie în şcoli”. Polemici cu Ministerul Sănătăţii

Ministrul Educaţiei remarcă eşecul testării în şcoli şi anunţă cum se va desfăşura concediul angajaţilor din Educaţie în perioada vacanţei de primăvară.

04 apr. 2021, 16:22
Sorin Cîmpeanu: „Au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide la dispoziţie în şcoli”. Polemici cu Ministerul Sănătăţii

Sorin Cîmpeanu UPDATE: Ministrul Educaţiei a cerut Ministerului Sanatatii sa asigure pentru scoli teste non-invazive care sa fie acceptate de parinti. „Dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine! Noi ne bazam pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a spus Sorin Cîmpeanu.

UPDATE: In replica, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a spus ca testele non-invazive nu reprezinta un filtru prea precis, iar secretarul de stat Andreea Moldovan a spus ca procentul testelor efectuate in scoli a fost mai mare decat cel anuntat de ministrul Educației.

 

Sorin Cîmpeanu a declarat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, ceea ce reprezintă un „un insucces major”.

„Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide. 2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a scris pe Facebook ministrul Sorin Cîmpeanu.

Vouchere profesori 2021. Cine sunt cei care vor primi 1000 de lei în plus la salariu
El adaugă că „achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical”, deoarece Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical.

„De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, subliniază ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei va „putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile (fără scenarii diferenţiate!)”, numai dacă vor fi întrunite simultan patru condiţii.

Conform postării ministrului Cîmpeanu, cele patru măsuri sunt: „1. Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii);

2. Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roşu pentru toţi elevii (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai);

4. Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni, 29 martie, că testele din salivă pentru şcoli trebuie achiziţionate de Ministerul Educaţiei.

„Testele din salivă sunt foarte uşor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în România. Achiziţia, dacă vorbim de şcoli, trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Sănătăţii nu are, conform legii, nici această atribuţie, nici această responsabilitate de a face achiziţii pentru şcoli”, a spus Voiculescu la Parlament.

În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen…

Posted by Sorin Mihai Cimpeanu on Sunday, April 4, 2021

El a subliniat că aceste teste din salivă nu au precizia testelor antigen, dar a punctat că sunt un „filtru”.

„Sunt un filtru. Sunt mult mai puţin invazive, dar sunt un filtru care este de folos, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă testele din salivă ar putea fi achiziţionate până la sfârşitul lunii iunie, când se termină anul şcolar, el a răspuns: „În principiu, achiziţia poate să meargă relativ repede. Cred că într-o lună de zile se pot organiza lucrurile în aşa fel încât să existe aceste teste”.

Sorin Cîmpeanu, anunţ şi despre concediul profesorilor

„Având în vedere atribuțiile Ministerului Educației, importanța aplicării unitare a măsurilor care se dispun în aceasta perioadă, asigurarea coerenței în aplicarea normelor legale, pentru o mai clară aplicare a notei 1970/DGIP/31.03.2021, subliniem că în cuprinsul acesteia nu se menționează obligativitatea cadrelor didactice de a-și lua concediu de odihnă.
Ministerul Educației, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ nu vor impune personalului angajat limitări ale dreptului la concediul de odihnă.
În consecință, salariații vor putea fi programați sau reprogramați în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, la solicitarea/cu acordul acestora, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.

Având în vedere atribuțiile Ministerului Educației, importanța aplicării unitare a măsurilor care se dispun în aceasta…

Posted by Sorin Mihai Cimpeanu on Sunday, April 4, 2021

Situaţie critică în România. Vlad Voiculescu: „Avem azi două noi recorduri. Prioritatea zero este salvarea de vieţi”


loading...