Sorin Cîmpeanu: De la jumătatea lui februarie, personalul din învăţământ va avea prioritate sistemică la vaccinare. De la reluarea cursurilor, nu a existat niciun caz de elev cu simptome

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că din a doua jumătate a lunii februarie, personalul din învăţământ va avea "prioritate sistemică" la vaccinare. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a anunţat că, de la reluarea cursurilor, nu a existat niciun caz de elev cu simptome de COVID-19 la şcoală.

10 feb. 2021, 12:50
Sorin Cîmpeanu: De la jumătatea lui februarie, personalul din învăţământ va avea prioritate sistemică la vaccinare. De la reluarea cursurilor, nu a existat niciun caz de elev cu simptome
Sorin Cîmpeanu: De la jumătatea lui februarie, personalul din învăţământ va avea prioritate sistemică la vaccinare. De la reluarea cursurilor, nu a existat niciun caz de elev cu simptome

Personalul din învăţământ va avea o prioritate sistemică la vaccinare, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Am stabilit cu coordonatorul campaniei de vaccinare că, încă din a doua jumătate a acestei luni, personalul din învăţământ va avea o prioritate sistemică în cadrul procesului de vaccinare. Persoanlul din Educaţie a demonstrat că este prima cea mai numeroasă categorie dintre cele nouă de lucrători esenţiali care au disponibilitate de vaccinare, care doresc să fie vaccinaţi în primul rând pentru a contribui la siguranţa sanitară în şcoli ştiut fiind faptul că începând cu ziua de luni, 8 februarie, cea mai mare parte a şcolilor din România îşi desfăşoară activitatea prin prezenţă fizică”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, miercuri, într-o declaraţie de presă.

Citeşte şi: Purtarea măştii în timpul orelor de sport ar putea fi eliminată. Anunţul ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei şi-a exprimat „încrederea că prin responsabilitatea fiecăruia dintre cei implicaţi în şcoli nu vor apărea focare în aşa fel încât nu vom fi nevoţi să închidem şcoli după ce le-am deschis”.

„Unde vor apărea astfel de situaţii, împreună cu Ministerul Sănătăţii, DSP şi toţi cei îndrituiţi să ia aceste decizii, nu vom ezita nicio clipă să luăm acele decizii care să contribuie la siguranţa în şcolile din România”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu spune că, de la reluarea cursurilor, nu a existat niciun caz de elev cu simptome

„Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele judeţene şi toate şcolile. Suntem în cea de-a treia zi a semestrului doi. Până acum nu au apărut cazuri în care elevii să fi prezentat simptome, cu atât mai puţin cazuri confirmate care să genereze suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acele clase.

Aceste evaluări vor fi făcute săptămânal, raportările din ziua de vineri vor fi luate ca referinţă pentru rata de infectare pentru a şti cum se derulează. Evaluările sunt făcute săptămânal, excepţie o fac localităţile care intră în carantină, caz în care evaluarea nu mai este săptămânală şi şcoala intră în carantină odată cu întreaga localitate”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

Legat de lipsa de încredere a părinţilor în privinţa pregătirilor şcolilor în contextul pandemiei COVID, Sorin Cîmpeanu a spus că „am încercat să acoperim toate situţiile posibile”.

„Va exista posibiliatea completării acestui ordin de ministru cu câteva situaţii care în opinia mea trebuie luate în calcul. E vorba de elevii din învăţământul special care îşi desfăşoară activitatea în clase de 4-5 elevi. Nu cred că se pune problema distanţării fizice şi care în mod evident având cerinţe speciale îşi vor justifica posibilitatea de ore cu prezenţă fizică indiferent de scenariul în care este localitatea în care funcţionează respectiva şcoală”, a completat ministrul Educaţiei.

Întrebat ce şanse sunt ca elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a să revină fizic la şcoală în aprilie, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că „şansele sunt exact cele condiţionate de evoluţia epidemiologică”.

„Şansele ca elevii V, VI, VII, IX, X, XI să revină în şcoli cu prezenţă fizică sunt exact acelea pe care ni le creem fiecare dintre noi în parte şi fiecare dintre noi împreună, respectarea tuturor regulilor care pot şi trebuie să prevină răspândirea acestui virus. Alt răspuns mai exact nu pot să vă dau”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.