Sorin Cîmpeanu, despre „albirea” plagiatorilor Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Adevărul despre celebra OUG din 2014

Sorin Cîmpeanu este ministrul Educației aflat la al doilea mandat, fiind singurul membru al cabinetului Florin Cîțu care a deținut același portofoliu și în cabinetul lui Victor Ponta.

01 sept. 2021, 00:25
Sorin Cîmpeanu, despre „albirea” plagiatorilor Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Adevărul despre celebra OUG din 2014

Sorin Cîmpeanu, despre „albirea” plagiatorilor Victor Ponta şi Gabriel Oprea. În 2014, la doar 12 zile de la învestire, Sorin Cîmpeanu a emis o OUG prin care persoanele acuzate de plagiat puteau renunţa benevol la titlul de doctor. Ordonanţa nu a produs efecte, fiind abrogată până la urmă.

Sorin Cîmpeanu, despre „albirea” plagiatorilor Victor Ponta şi Gabriel Oprea

Ministrul Educaţiei a comentat suspiciunile dintre emiterea OUG şi numirea sa ca ministru de către Victor Ponta, premierul acuzat de plagiat şi care anunţase că va renunţa la titlul de doctor. „Poate a fost o eroare din partea mea, mi s-a parut o cale de ieşire din impas. În decembrie 2014 nu aveam nici o tangenţă cu lumea politică, numirea a fost o surpriză şi pentru mine. Nu m-am gândit să intru în politică până cu două zile înainte de numire. Mi s-a părut că am luat cunoştinţă cu toate problemele, nu am fost pregătit pentru acest lucru, de a deveni ministru. Fiind pus în faţa situaţiei, neavând experienţa politică de acum, mi s-a părut o soluţie de ieşire din impas, pe care n-am dus-o la capăt, de renunţare voluntară la titlul de doctor. Toata lumea a spus că nu e o soluţie bună, am luat act!”, a declarat Sorin Cîmpeanu la „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Sorin Cîmpeanu explică de îl susţine pe Florin Cîţu în disputa cu Ludovic Orban. „Orice altă alegere ar fi fost nenaturală şi urmată de demisie!”

Ulterior abrogării OUG, într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi Gabriel Oprea. Sorin Cîmpeanu a condus Comisia de Etică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării la acea vreme, care a decis că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este în regulă, deşi acesta copiase zeci de pagini! Peste un an, după schimbarea ministrului, lui Gabriel Oprea i-a fost retras titlul de doctor! „Nu am avut legătură cu consiliul de etică, subordonat ministrului, ce-i drept! Ba, mai mult, deşi am fost acuzat că am intervenit în favoarea lui Gabriel Oprea, nici măcar n-am fost la şedinţă! În acea zi, m-am aflat la Suceava, alături de dopi preşedinţi, Klaus Iohannis, preşedintele României, şi Nicolae Timofti, preşedintele Moldovei. Pânp la urmă lucrurile au urmat cursul firesc, când au apărut alte detalii legate de caz s-a luat o altă deczie”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu anunţă vouchere pentru elevii care se vaccinează. Ce se întâmplă cu profesorii nevaccinaţi


loading...