Sorin Cîmpeanu anunţă noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie: Vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Cine face cursuri în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că şcolile vor fi deschise şi vor exista cursuri faţă în faţă până la pragul de 6 la mie. Şcolile se închid şi cursurile se mută în online în cazul în care în localităţile în care se află se instituie carantină.

20 aug. 2021, 11:42
Sorin Cîmpeanu anunţă noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie: Vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Cine face cursuri în online

Sorin Cîmpeanu a anunţat că se lucrează în prezent pe noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie, când se deschide anul şcolar 2021 – 2022.

„Toţi participantii au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. După 6 la mie vor exista o serie de condiţii. Peste 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă. La carantină se închide scoala”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

„Sunt în lucru următoarele scenarii: prescolarii, crese şi gradinite, sa poate participa fizic la procesul educational, clasale I – VI, unde este vorba de elevi care nu pot fi vaccinati, în online.

Pentru cei din clasele VII – XII vom vedea daca modificam regula şi dam posibilitatea elevilor vaccinati să vina fizic la scoala„, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Emilian Imbri: Scenariul elevilor nevaccinaţi în online, o soluţie de luat în calcul

Regula în acest moment este ca la aparitia unui caz de imbolnavire într-o clasa, toţi intra in online, a mai explicat ministrul Educaţiei.

Toţi colegii lui vor trebui să fie testaţi. Regula la acest moment este ca la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, toată clasa să treacă în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţa fizică, ar putea subliniez, nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru„, a completat ministrul Educaţiei.

Peste 6 la mie, pentru profesorii care nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la 72 de ore. Pentru cei care refuză, va trebui să nu mai oferim avantaj. NU vor fi concediaţi, pana la coborârea sub pragul de 6 la mie să se odihnească puţin„, a mai spus ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a completat că aceste variante de lucru nu sunt încă aprobate la nivel de CNSU.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că avem doar 30.000 de copii vaccinați, dar vaccinarea lor a fost posibilă abia de la 1 iulie (cei peste 12 ani), sunt 4%, şi că „luni vom avea o listă completă cu o persoană desemnată din fiecare scoala. Acestă persoană va avea sarcina să înlesnească întâlniri între părinţi şi reprezentanţi DSP pentru a le răspunde la întrebări legate de vaccinare”.

„Predarea online şi scenariul online este evitat pe cât se poate”, a mai precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil si oferirea cursurilor faţă în faţă. (…) Purtarea măstii în şcoală va fi obligatorie în scoala pentru copiii cu vârste peste 6 ani, nu si în spatii deschise. Activitatile sportive sunt incurajate sa aiba loc in spatii deschise. Pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Citeşte şi: Sondaj: Şcoala online, mai puţin eficientă decât cea faţă în faţă. Recomandările Consiliului Naţional al Elevilor pentru noul an şcolar

Premierul Florin Cîţu a avut vineri o şedinţă de lucru pe tema vaccinării copiilor, cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, consilierul prezidenţial Ligia Deca.