Sorin Cîmpeanu: „Examenele de semestru, de an, de finalizare a studiilor şi de admitere trebuie susţinute preponderent online”

Examenele de semestru, de an, de finalizare a studiilor şi de admitere trebuie susţinute preponderent online, iar acolo unde totuşi nu se poate din motive obiective va trebui acordată "o atenţie foarte mare" pentru respectarea tuturor regulilor de distanţare socială, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu.
Romania TV
10 mai 2020, 08:17
Sorin Cîmpeanu:

„Ca om care s-a construit pe dorinţa de echilibru, nu pot face altfel decât să împărtăşesc aceste aspiraţii tuturor. Am trăit două luni grele, care au generat, că recunoaştem sau nu, efecte fizice şi psihice complexe. Pentru noi toţi! Pentru elevi, studenţi, părinţi – dar şi pentru profesori! Fie că vorbim de persoane, fie că vorbim de instituţii, trebuie să recunoaştem că nu am fost pregătiţi pentru un scenariu de viaţă atât de privativ. Unii au reuşit să traverseze mai lin această perioadă, alţii au avut reacţii mai vehemente. Cred că nimeni nu e de blamat! Toţi am fost speriaţi, toţi am avut momente de cumpănă. Nu toţi am ştiut să le gestionăm adecvat! Întoarcerea la normalitate este dorinţa tuturor. Ne-am „săturat” să luptăm pentru a ne adapta la această ”’nouă normalitate”’ şi refuzăm să credem că aşa ne vom continua viaţa! Examenele de semestru, de an, de finalizare studii şi de admitere trebuie susţinute preponderent online! Acolo unde totuşi nu se poate din motive obiective va trebui o atenţie foarte mare pentru respectarea tuturor regulilor de distanţare socială”, a spus Cîmpeanu.

El susţine că acest lucru este greu de realizat întrucât depinde de experienţa şi dedicaţia profesorului, precum şi de aria sa de expertiză ca să elaboreze teme/ subiecte „creativ, nu repetitiv”.

„Ca preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, ca preşedinte al CNR, ca preşedinte al AUF – cea mai mare reţea academică ce cuprinde 1.000 de universităţi din 118 ţări, ca rector al unei universităţi cu peste 10.000 de studenţi şi peste 1.000 de cadre didactice şi personal didactic auxiliar – vă mărturisesc că este mai greu decât ne-am fi putut aştepta! Depinde de experienţa şi dedicaţia profesorului, precum şi de aria sa de expertiză ca să elaboreze teme/ subiecte creativ, nu repetitiv. Poate că asta este o şansă şi o provocare extraordinară pentru profesorii români… Sunt convins că profesorii au acest potenţial!”, susţine reprezentantul CNR.

Sorin Cîmpeanu admite că există discrepanţe în modul de evaluare/ notare în şcolile româneşti, dar acestea nu se pot soluţiona acum „pe moment”.

„Anul şcolar şi universitar trebuie să se încheie! Am plătit deja costuri mari – un an din viaţa tinerilor noştri ar însemna mult prea mult! Suntem conştienţi că există discrepanţe în modul de evaluare/ notare în şcolile româneşti, dar acestea, din păcate, nu se pot soluţiona acum, pe moment. Am convingerea că fiecare director de şcoală, liceu său fiecare decan ori rector ştie să discearnă. Am încredere că nimeni nu îşi doreşte să escaledeze riscuri care nu sunt absolut necesare ori întemeiate”, a mai arătat el.

El a subliniat că este important ca fiecare la nivelul său să acţioneze cu responsabilitate.

„Aşadar, cum niciun îndemn la echilibru, bună cuviinţă şi calm nu cred că prisoseşte, la asta îi îndemn pe toţi: elevi, studenţi, părinţi – dar mai ales pe profesori! Fiecare sistem de învăţământ îşi decide regulile şi procedurile proprii, însă nu trebuie să uităm că situaţia este diferită în fiecare ţară, că nu avem acelaşi nivel de răspândire a virusului. Este extrem de important să acţionăm cu responsabilitate, fiecare dintre noi la nivelul lui. Nu ne permitem să nu ne luptăm pentru tineri, care sunt de fapt viitorul nostru, al tuturor. Este nevoie de multă creativitate şi multă voinţă pentru a găsi soluţiile cele mai bune de a merge înainte respectând pe ceilalţi şi pe noi, asigurându-ne că măsurile de protecţie sunt respectate aşa cum ne recomandă întreaga comunitate a medicilor şi cercetătorilor în domeniu. Nimeni, din România sau din alte ţări, nu poate avea garanţii certe că s-au luat hotărârile cele mai bune într-o situaţie atipică, fără precedent în ”’epoca modernă”’. Istoria va dovedi… În educaţie deciziile de azi se traduc prin efecte peste ani. COVID ne învaţă pe toţi că trebuie să progresăm! Păstrând distanţa…”, mai afirmă Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei, despre încheierea mediilor: „Prima notă de pe semestru nu se dublează”

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări