Sorin Cîmpeanu face anunțul despre testarea elevilor în școli. „Cel puțin 5.000 pentru fiecare județ”. Cum va decurge procesul

Sorin Cîmpeanu a explicat miercuri, la B1 TV, că există un număr de 5.000 de teste pentru COVID-19,la nivelul fiecărui județ, pentru testare elevilor și a personalului didactic.

04 aug. 2021, 23:02
Sorin Cîmpeanu face anunțul despre testarea elevilor în școli. „Cel puțin 5.000 pentru fiecare județ”. Cum va decurge procesul

Sorin Cîmpeanu

, ministrul Educației, a declarat miercuri, la B1 TV, că s-au pus la dispoziție în fiecare județ un număr de 5.000 de teste COVID-19, ce pot fi utilizate pentru elevi și personalul didactic, dacă este necesar.

„Au fost peste 1.300.000 de teste, distribuite pentru a fi folosite în școli (…) Din aceste teste au fost folosite 2%, un procent nesemnificativ. Pentru a nu bloca utilizarea acestor teste, am agreat împreună cu cei care răspund de această acțiune, să rămână la nivelul fiecărui județ un număr de cel puțin 5.000 de teste, cu speranța că vor fi folosite în școli. Dacă vor fi folosite în școli, se va reîntregi acest stoc”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Testele rapide nu sunt omologate”

Ministrul

a precizat că testele vor fi folosite în contextul în care persoanele prezintă simptome ale infectării cu SARS-CoV-2.

„În momentul de față există varianta testării tuturor elevilor și personalului didactic care prezintă simptome (…) Doar în cazul apariției unor simptome. Cu privire la aceste teste rapide non-invazive, înțeleg că ele încă nu sunt omologate, deci nu sunt recunoscute, deci chiar dacă le-am folosi, ele ar trebui să fie validate de un test PCR. La nivelul fiecărui județ există, cum am spus, 5.000 de teste care vor putea fi folosite dacă va exista dorința, iar stocurile vor fi refăcute”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.