Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli: Școlarii nu fac testul pe cont propriu. Am transmis o instrucţiune!

Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii nu fac testul antiCOVID pe cont propriu. Ministrul Educației spune că a transmis o instrucţiune către cabinetele medicale în acest sens.

04 oct. 2021, 15:15
Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli: Școlarii nu fac testul pe cont propriu. Am transmis o instrucţiune!

Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli. De asemenea, ministrul a adăugat că deși elevii vor fi vaccinați, aceștia vor putea fi testați având în vedere că și cei care se imunizează pot transmite boala.

Sorin Cîmpeanu, lămuriri despre testarea elevilor în școli. Anunțul făcut de ministrul Educației

„Atât premierul, cât ministrul Sănătăţii au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Medicamente în cursul zilei de azi să elaboreze cerinţele de reglementare şi cerinţele minime de performanţă pentru le transmite oficiului naţional pentru achiziţii centralizate.

Ministerul Edcuaţiei lucrează pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe baza de salivă care să fie administrate conform ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii preşcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar din şcoli şi grădiniţe.

Ordinul comun prevede intensificarea acţiunilor de control în şcoli în vederea verificării condiţiilor de siguranţă sanitară din partea celor două ministere implicate în ordinul comun”, a spus ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu a anunțat când se vor închide școlile. Declarația făcută de ministrul Educației

Ministrul Educaţiei explică cine va face testele pe bază de salivă în şcoli.

„Testul nu îl fac (elevii)pe cont propriu pe motivul că am transmis o instrucţiune în tot sistemul de educaţie, către toate inspectoratele şcolare judeţe, acolo unde există cabinet medical, există şi teste.

Am solicitat să testeze la cerere acei elevi care doresc să revină în a opta zi, deci nu pe banii lor.

De asemenea, dacă nu există cabinete medicale şcolare, am solicitat să se adreseze către DSP. Nu înseamnă că interzicem dorinţa vreunui părinte de a-şi testa copilul într-o manieră mai rapidă pentru a se putea prezenta la şcoală începând cu ziua a opta”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu: „Am observat nivelul de respingere al testelor considerate invazive de către părinţi”

„În lunile februarie, martie, aprilie, am fost cel care am solicitat public autorităţilor să se autorizeze testele non-invazive pe bază de salivă din mai motive. O dată am observat nivelul de respingere al testelor considerate invazive de către părinţi. Am constatat lipsa de personal medical necesar pentru administrarea acestor teste care sunt acte medicale.

Am constatat că sunt ţări europene prin care aceste teste pot fi administrate chiar şie copii de vârstă mică. Mai mult, pot fi administrate de părinţi fără competenţe medicale. Una dintre cerinţe este să fie uşor administrabile.

Dacă insistăm pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, ştim că deja personalul sanitar este deja depăşit şi vom avea din nou o blocare a procesului de testare.

Testele antigen rapide 1,3 milioane la dispoziţia şcolilor au fost folosite în proporţie de 2%, puţin sub 20.000. E nevoie încă odată de acordul părinţilor pentru elevii minori”, a precizat Cîmpeanu.

Câte teste pe bază de salivă vor fi disponibile în şcoli

„Premierul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare. Au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul întâi, care urmează să se încheie, 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari.

Având în vedere că procesul de screening necesită testarea tuturor, înseamnă aproape 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie. Înmulţit cu doi înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal. Dacă vorbim de 11 săptămâni, înseamnă 70 milioane de teste pe bază salivă.

ANM urmează să stabilească testul şi cerinţele minime. Testele nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi de reglementare. Sunt convins că vorbim de zile”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Vor exista în continuare teste rapide antigen în şcoli pentru care e nevoie de acordul părinţilor

„În toată această perioadă se va teste în şcoli. Ministerul Sănătăţii a suplimentat la finalul săptămânii trecute cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziţia şcolilor. Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare judeţ.

Aceste teste sunt în continuare la dispoziţia şcolilor. Vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice. Vor putea fi utilizate şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la şcoală pe baza prezentării unui teste negativ – teste antigen rapid sau test PCR.

Acolo unde există cabinete medicale şcolare, există şi teste. Am transmis şcolilor să facă acea testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta de şcoală. Acolo unde nu există cabinete medicale şcolare, am solicitat să se adreseze DSP.

Am solicitat ca ministru al Educaţiei să fie testaţi elevii în cabinetele medicale şcolare sau nu există cabinete medicale şcolare şi am cerut să se adreseze DSP”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cine poate cere închiderea şcolilor din cauza infectărilor cu COVID-19

„În condiţiile în care rata de infectare creşte mult, DSU poate dispune carantinarea acelei localităţi. Prin ordinele de carantinare se precizează şi activităţile esenţiale care se pot desfăşura, precum şi activităţile care nu se mai pot desfăşura în cazul carantinării”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Şcoli închise de luni, cazuri de covid au explodat în weekend. Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul