Sorin Cîmpeanu: „Unii sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri”

Sorin Cîmpeanu a declarat că România nu e încă pregătită pentru şcoala online, deşi în cele mai mari oraşe din ţară incidenţa se aproapie la şase la mie.

28 sept. 2021, 23:09
Sorin Cîmpeanu: „Unii sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri”

Sorin Cîmpeanu susţine că în şcolile româneşti nu există conținut digital, conectivitate sau profesori pregătiți pentru asta.

„Am primit la minister 183 de petiții – părinți, profesori – pentru trecerea școlii în online și 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise cu prezență fizică. Nu vom decide în funcție de diferența asta, sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriați. Îmi cer scuze… sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri. Iar alții vor să rămână deschise și după 6 la mie.

Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară.

După regulile de astăzi, dacă vineri se va depăși pragul de 6 la mia de locuitori, în București spre exemplu, unde azi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, deci azi, marți, sunt aproape de 6 la mie. Ziua de referință este vineri. Dacă vineri se depășește 6 la mie, după regulile din seara asta, când vorbim, se intră în online cu excepția școlilor speciale. Creșele și grădinițele rămân deschise.

Dacă cei cu competență medicală se vor pronunța în acest sens, vom vedea. Deocamdată, regula este clară – se atinge pragul de 6 la mie, toată săptămâna viitoare școlile intră în online și se revine când se coboară sub acest prag”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu: Examenele naţionale se vor susţine, indiferent de condiţii, cu prezenţă fizică

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

, a declarat că tezele nu au fost anulate în acest an şcolar şi îşi doreşte ca acestea să fie susţinute de elevi cu prezenţă fizică pentru a fi „relevante” şi a nu mai avea rezultate „deformate”.

„Tezele nu au fost anulate în acest an, chiar şi în această situaţie în care avem o creştere accentuată a ratei de infectare. Ne menţinem dorinţa de a avea şcolile cât mai aproape de normal, inclusiv din perspectiva tezelor. Dorim ca ele să fie susţinute. Dorim ca ele să fie relevante, dorim ca ele să fie susţinute cu prezenţă fizică pentru a fi relevante, pentru a nu mai avea acele rezultate complet deformate”, a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se vor susţine ca şi în această vară cu prezenţă fizică, „indiferent de condiţii”.

„Examenul de Evaluare Naţională se va susţine exact la fel cum s-a susţinut şi în vara aceasta, după acelaşi tipic – combinaţie între subiecte grilă pe modelul testelor PISA. De asemenea, cu prezenţă fizică. Examenul de Bacalaureat exact la fel. Vă garantez că vor fi susţinute indiferent de condiţii cu prezenţă fizică”, a precizat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, despre şcoala online: „Pierderile sunt imense”
„Opţiunea mea este susţinerea şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense. Uneori nu pot fi recuperate.

Atunci când ai pierderi care nu pot fi recuperate, evident că pledezi pentru şcoală cu prezenţă fizică”, a declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă este posibilă introducerea certificatului verde la şcoală pentru elevi şi profesori, ministrul Educaţiei susţin că această variantă ar genera alte probleme.


loading...