Sorin Cîmpeanu vrea o nouă lege a Educației! Ce se va întâmpla cu bacalaureatul și examenul de titularizare

Sorin Cîmpeanu e de părere că sistemul de învățământ trebuie reactulizat în România, având în vedere prăpasita în care s-a adâncit în ultimii ani, mai ales în perioada în care a lovit pandemia COVID.

28 feb. 2022, 21:29
Sorin Cîmpeanu vrea o nouă lege a Educației! Ce se va întâmpla cu bacalaureatul și examenul de titularizare

Sorin Cîmpeanu vrea o nouă lege a Educației! Ministrul Educației a discutat despre noua Lege a educației pe care Guvernul o are în lucru și care va pregăti “terenul fertil” al școlii românești reformate, modernizate, până în toamna anului 2022.

Sorin Cîmpeanu vrea o nouă lege a Educației! Ce se va întâmpla cu bacalaureatul și examenul de titularizare

Guvernantul vrea ca bacalaureatul să fi ealtfel, iar universitățile vor trebui să își asume responsabilitatea eliberării diplomelor de doctorat.

”Este nevoie să punem accentul cu adevărat pe centrarea pe elev a educației, pe dezvoltarea de competențe, a fost evidențiat foarte mult rolul competențelor digitale, pentru că – după ce vom încheia această criză sanitară și în curând o vom încheia – sistemele de educație vor arăta diferit. Vor pune mult mai mult accent pe componenta digitală, și asta se va întâmpla cu sau fără voia noastră. Se va întâmpla, că vrem sau că nu vrem, evoluția spre digital”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Gandul.ro.

Totodată, un subiect intens discutat de specialiștii din Educație este revenirea la trimestre. În câteva luni se va face publică structura anului școloar în care va fi prezentată forma finală.

”Subiectul trimestre versus semestre… Am primit și eu, de la specialiștii în educație de la Institutul de Științele Educației… Este discutabil, pentru că sunt argumente pro și contra pentru trimestre sau pentru semestre. Acest lucru va face, oricum, obiectul unei dezbateri. Ce trebuie să fie, însă, clar. În luna martie va trebui să avem structura anului școlar cunoscută. Pentru 2022 – 2023. În luna martie. Și vom avea și un ordin de ministru prin care se va promova structura anului școlar. Sigur, principalul subiect va rămân acesta, trimestre sau semestre.”, a mai spus ministrul Educației.

”Bacalaureatul ar putea să fie schimbat, dar, pentru a nu induce niciun fel de idei false, precizez de la bun început: Bacalaureatul, da, trebuie să fie altfel, dar după ce elevii au parcurs un întreg ciclu. E nevoie de parcurgerea unui întreg ciclu, e nevoie de o pregătire într-un context în care să cunoști toate regulile jocului. Nu vor fi schimbări peste noapte, asta vreau să vă asigur. V-am spus, rezultatele se vor putea vedea în educație într-un termen mediu și lung.

Și modalitatea de titularizare în învățământ este un aspect care trebuie avut în vedere, tocmai în ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt, într-adevăr, competente și care au chemare pentru profesia de dascăl și trebuie să fie susținute. E clar că este nevoie și de o schimbare la nivelul acestui sistem de titularizare, după cum e nevoie de o schimbare – și avem, în România educată, proiectul care a beneficiat de cea mai largă consultare publică”.

Citește și: Premierul Ciucă şi ministrul Sorin Cîmpeanu, discuţii despre implementarea programului „România educată”