Grindeanu: Nu ţine de atribuţiile ministrului Justiţiei schimbarea procurorului general şi a şefei DNA. Klemm nu a influenţat evaluarea

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la România TV că schimbarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA nu ţine de atribuţiile ministrului Justiţiei. De asemenea, premierul l-a întrebat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre întâlnirea sa cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, anterioară prezentării publice a evaluării făcute privind Ministerul Public şi DNA, primind asigurări că acest subiect nu a fost discutat între cei doi oficiali.
Filip Stan
30 mart. 2017, 15:34
Grindeanu: Nu ţine de atribuţiile ministrului Justiţiei schimbarea procurorului general şi a şefei DNA. Klemm nu a influenţat evaluarea

Sorin Grindeanu a subliniat la România TV că nu ţine de atribuţiile Ministerului Justiţiei schimbarea din funcţie a şefei DNA şi a procurorului şef. „Conform legii ministrul Justiţiei poate doar demara procedurile, iar acestea se închid la preşedintele Iohannis.

„Înainte de a ieşi public domnul Tudorel Toader mi-a prezentat raportul evaluării. A amânat raportul datorită vizitei din Bruxelles”.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, despre evalurea ministrului Justiţiei: Lupta anticorupţie nu trebuie să stea sub semnul unui nume

Toată această luptă anticorupţie trebuie depersonalizată. Toate aceste de instituţii trebuie să funcţioneze dincolo de persoanele fizice din fruntea lor.

„Faptul ca pentru prima data cineva isi permite sa faca o evaluare si sa ceara monitorizare e un lucru nou. Daca privim in urma cu un an, daca cineva isi permitea acest lucru, desi legea asa spune. Din pacate lucrurile in societatea noastra au luat-o pe un fagas anormal. Faptul ca ministerul a facut evaluarea, in urma cu cativa ani parea ceva anormal. Este important ca aceste instituţii precum DNA, DIICOT sa functioneze normal ca si institutii, o institutie nu e legata de o persoana. DNA nu insemana doar procurorul Negulescu sau Kovesi.

„Ceea ce trebuie să facă Tudorel Toader, în perioada următoare, este ceea ce s-a angajat în momentul în care a acceptat să devină ministru, precizând că e nevoie de instituţii puternice şi de mecanisme care să funcţioneze dincolo de cine le conduce.

„Evaluarea ministrului Justiţiei arată că DNA şi Parchetul General au greşit. Rostul ministerului e sa restabileasca acest echilibru al puterilor, iar decizia CCR arată că a fost un dezechilibru. CCR prin decizia data a restabilit echilibrul constitutional”.

„Poate că e un lucru nou ca un ministru al Justiţiei să-şi permită să facă ce spune legea, să evalueze activitatea Parchetului General, a DNA şi a altor structuri. Uite că mai încercăm să aplicăm şi ceea ce scrie în lege, anume prerogativele pe care le are ministrul de a face aceste evaluări. E un lucru nou. E o evaluare făcută de cel care trebuia să o facă şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei, preşedintele Senatului sau preşedintele României. Conform legii ministrul Justiţiei trebui să facă această evaluare şi a făcut-o”.

Referitor la declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat că „nu îşi asumă” raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA şi că este „dezamăgit” de raportul acestuia, premierul a spus nu îşi ”dă cu părerea despre părerea cuiva”.

”Nu am discutat cu domnul Dragnea (…) Dar am auzit că domnul preşedinte Liviu Dragnea îşi va spune punctul de vedere la sfârşitul acestui proces de evaluare. Am văzut că a făcut acest lucru”, a spus Grindeanu.

Totodată, el a explicat că Guvernul este interesat ca instituţiile şi mecanismele care ţin de Justiţie să funcţioneze.

”E mult mai important acest lucru decât dacă este o evaluare pozitivă sau nu, pentru că în acest fel ne împlinim ceea ce avem de îndeplinit prin MCV şi sunt lucruri la care ţin, care au fost, conform deciziei CCR, încălcate prin ceea ce a făcut DNA şi Parchetul General în acea speţă care au dus la această evaluare conform Constituţiei”, a subliniat premierul.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: Spre supărarea unora nu avem un to do list de la investitorii americani

Ministerul Justiţiei are datoria să vină cu proiecte de legi în Parlament care să ducă la evitarea amenzilor de la CEDO. Trebuie sa vina urgent cu proiectul care sa puna in concordanta deciziile CCR. Toate aceste proiecte trebuie trimise în Parlament în această sesiune parlamentară.

Hans Klemm nu a influenţat evaluarea sa privind DNA

Sorin Grindeanu a negat implicarea ambasadorului Klemm în evaluarea ministrului Justiţiei la adresa procurorului general şi a şefei DNA. „Nu are nicio legătură şi chiar am întrebat. Am adresat această întrebare domnului ministru la întâlnirea de ieri după-amiază (de miercuri – n.r.), dacă s-a discutat cumva despre aceasată evaluare şi a fost un dialog între ministru şi domnul ambasador. Domnul ministru m-a asigurat că nu”, a punctat Grindeanu.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, după evaluare: Nu este oportună revocarea din funcţie a procurorului general şi a şefei DNA

Avem excedent

Premierul Sorin Grindeanu a punctat că toate acele măsuri din programul de guvernare le va pune în aplicare. „Urmăresc îndeapropae şi am întâlniri săptămânale cu ministerul Finanţelor şi ANAF şi urmăresc veniturile şi cheltuielile astfel încât balanţa să fie menţinută la nivelul propus. În primele două luni avem excedent. Temerile unora par a fi nereale. Încasările din februarie 2017 faţă de aceeaşi lună din 2016 sunt cu 900 de milioane mai mari. În prima jumătate a lunii martie  suntem pe plus cu aproape 400 de milioane”.

„Am avut am o intalnire cu FMI şi am explicat ce am facut. Datele sunt in parametri amintiti. Masurile pe care le vom lua lunile viitoare sunt cele pe care ne-am angajat sa le luam in fata oamenilor. Una extrem de importantă e legea salarizarii unitare care face dreptate. Suntem aproape de linia de final pentru a prezenta public acest proiect de lege”.

De la 1 iulie mărim punctul de pensie la 1.000 de lei

FMI a cerut amanarea majorării punctului de pensie, dar nu vom amana. În aceste luni am luat masuri care ii privesc pe pensionari precum: marirea pensiei minime, eliminarea CASS, impoz pe venit eliminat. De la 1 iulie marim punctul de pensie la 1.000 de lei. În momentul in care avem crestere economică acea cresteere trebuie sa se vada si in pensiile si salariile românilor. Aşa intelegem sa distribuim acest plus. Ne-am propus o rata de crestere de 5,2%.

Despre documentul primit de la oamenii de afaceri americani

„Acelaşi document a fost dat si administratiei Trump si Guvernului Romaniei de catre oamenii de afaceri. Mai mulţi miniştri s-au intalnit cu companiile mari americane. Daca reusim ca acele propuneri sa le facem si noi si cei din SUA sunt convins ca acest parteneriat strategic va fi consolidat”.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu: Spre supărarea unora nu avem un to do list de la investitorii americani

Daniel Constantin a fost revocat din funcţie. „Toate documentele în privinţa noilor propuneri au fost trimise la Cotroceni de luni după amiază”.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu banii din conturile curente ale românilor. Toți cei care au salariu pe card sau bani de zi cu zi trebuie să știe. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeissen sau CEC Bank și profitul este uriaș
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Amenzi uriaşe pentru românii care stau la bloc şi ţin bicicleta pe casa scării. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prezentatorul TV care se pune pe făcut bani. Vrea să dea marea lovitură
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia