Sorin Grindeanu: „2022 va fi un an record din punct de vedere al semnării de contracte noi pentru investiţii”

Ministrul Transporturilor a vorbit despre planurile autorităţilor pentru construirea de autostrăzi şi infrastructură feroviară.

16 dec. 2021, 09:15
Sorin Grindeanu: „2022 va fi un an record din punct de vedere al semnării de contracte noi pentru investiţii”

Sorin Grindeanu promite să semneze în 2022 un record de investiții în mai multe proiecte de infrastructură cu bani din fonduri europene.

„Acum 3 săptămâni aveam zero km de autostradă. Am reuşit, nu simplu, dar nici cu foarte mare zbatere să dăm drumul la 30 km de autostradă. Ceea ce este oricum foarte puţin. Riscam să fie zero. Sunt de 3 săptămâni aici, nu văd ca viitorul să fie luminos. Nu veţi vedea de la mine angajamente de tipul acesta: câţi km vom da anul viitor în folosinţă? Sunt angajamente din alte vremuri, cum facem cincinalul în 4 ani şi jumătate. Vă asigur că anul viitor vom urmări atent termenele din contracte. Anul viitor va fi un an record din punct de vedere al semnării de contracte noi pentru investiţii”,  a declarat Sorin Grindeanu, conform Ştirileprotv.

Ministrul Transporturilor a explicat că anul viitor vor fi semnate contracte  de aproape 10 miliarde de lei. „Fie că vorbim de cale ferată, fie că vorbim de drumuri expres, autostrăzi, variante ocolitoare, magistrală de metrou la Bucureşti şi la Cluj”

Sorin Grindeanu susţine că autostrăzile sunt o prioritate în Moldova. „Este văduvită de infrastructură de orice tip”

„Hai să vorbim de Moldova, care este văduvită de infrastructură de orice tip. Moldova trebuie să beneficieze de dezvoltarea infrastructurii. A7, A8 şi A13, nu sunt concurenţiale, toate trebuie să se întâmple. Pe parcursul anului viitor vor fi semnate contracte noi pe fiecare dintre aceste autostrăzi. Cele mai repede vor fi pe A7. Ploieşti – Buzău, Buzău – Focşani şi mergem în Nord, Focşani – Bacău”, a spus Grindeanu, potrivit sursei citate.

Ministrul Transporturilor a explicat că figurează ” în PNRR finanţările pe capetele de autostrăzi”.

Întrebat ce contracte va semna Ministerul Transporturilor pentru autostrada A8 în 2022, Sorin Grindeanu susţine că pe traseul prevăzut „implică foarte multe lucruri legate de acord de mediu”.

„Prin zone protejate, prin Rezervaţia Ceahlău, dacă nu greşesc. Toate aceste lucruri necesită dezbateri publice. Dar în zone din capete, nu traversări de munte, sunt capete prinse în PNRR. Lucrurile acestea sunt urmărite sunt borne în PNRR şi dacă nu le atingem”, a mai menţionat ministrul Transporturilor.

Citeşte şi: Comisia Europeană: PNRR nu obligă România să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023

Ce se mai întâmplă cu autostrada Sibiu – Piteşti. Explicaţiile lui Sorin Grindeanu: „Este o o ruşine că nu avem o autostradă care să traverseze Carpaţii”

„Problema cea mai mare a SF, a execuţiei, este legată de traversarea Carpaţilor. Cu Sibiu – Piteşti ne chinuim de mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. Deşi au fost şi miniştri cu citate de genul “să scoatem cucul autostrăzilor din capul românilor”, dar în acest moment este o o ruşine că nu avem o autostradă care să traverseze Carpaţii. Fie că vorbim de Sibiu-Piteşti, fie că vorbim de A13 sau A8. Pe Sibiu-Piteşti lucrurile sunt înaintate. Se lucrează la tronsonul Sibiu-Boiţa. Dacă ţin ritmul care trebuie, am putea avea o surpriză anul viitor să fie gata. Sunt în licitaţie, unele atribuite, alte semnate contractele în perioada următoare”, a menţionat Sorin Grindeanu.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Nu există negociere pe pachetul social. Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier până în 2024”

Câţi kilometri de autostradă ar putea fi „semnaţi” anul viitor

„Nu o să fac ce au făcut toţi predecesorii mei. Sunt şantiere în curs pe care le monitorizez atent. Aţi văzut acest lucru. Fie că vorbim de drumul Expres Craiova-Piteşti. Pe unele loturi lucrările merg bine, le putem da în folosinţă la anul. Dacă se va menţine acel ritm susţinut să se poată face Sibiu-Boiţa. Nu este un tronson simplu, ocoleşte, intră în gura Văii Oltului. Un proiect la care ţin mult, este Podul peste Dunăre, la Brăila. Este cea mai mare investiţie din Europa, astăzi, când vorbim. Am fost acolo. Dacă reuşim să înlăturăm câteva obstacole care nu ţin de bunăvoinţa constructorului, mă refer la relocări de utilităţi. Dacă putem să facem în această iarnă, când activitatea nu este cea mai susţinută, am putea avea, conform ce mi-au spus, la sfârşitul anului viitor să vorbim de darea în folosinţă acestui obiectiv. Se lucrează pe drumul Expres Brăila – Galaţi. Este front deschis. Străbate ca sol o zonă uşor inundabilă. Am avut discuţii cu constructorul, este optimist. Vorbim de variante ocolitoare foarte multe”, a mai precizat Sorin Grindeanu.