Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români! ”Vom acorda subvenții indiferent de ce decide UE”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, îi liniștește pe fermierii români și a anunțat vineri că Guvernul a aprobat mai multe subvenții astfel încât aceştia să poată face faţă indiferent de ce decizie va lua Uniunea Europeană privind solicitarea României de prelungire a interdicţiei importului de cereale din Ucraina.

15 sept. 2023, 21:59
Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români! ”Vom acorda subvenții indiferent de ce decide UE”
Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români!

Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români! Mai mult, ministrul a subliniat că Guvernul României este pregătit să ajute în continuare Ucraina și chiar să mărească capacitatea de tranzitare a cerealelor prin țara noastră

Citește și Sorin Grindeanu: „Săptămâna viitoare vom atinge borna de 1.000 de km de autostradă”

Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români!

„La ultima şedinţă de Guvern, noi am aprobat subvenţii pentru fermierii români, astfel încât să facem faţă la ceea ce va însemna o decizie a Comisiei Europene, indiferent care este acea decizie. Noi am făcut acest lucru în şedinţa de Guvern, un lucru care era de datoria noastră să-l aprobăm, astfel încât să putem să mergem mai departe. Aşteptăm să vedem acea decizie, până când se va lua, doar speculăm. Aşteptăm decizia Comisiei Europene, suntem pregătiţi să continuăm să ajutăm Ucraina, suntem pregătiţi să continuăm să mărim capacitatea de tranzitare aşa cum am mai spus, suntem pregătiţi, nu în ultimul rând, să ajutăm fermierii români în această perioadă”, a declarat Sorin  Grindeanu.

În ședința de joi, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal, care au probleme în a-şi valorifica producţia din 2022.

„Acordăm un sprijin de urgenţă fermierilor din sectorul vegetal, cu mari probleme în a-şi valorifica producţia din 2022, din cauza războiului din Ucraina şi a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este 60 de milioane de euro, asigurat şi din fonduri europene, şi din bugetul naţional. Din informaţiile mele, 30 de milioane de la Uniunea Europeană şi 30 de milioane de la bugetul naţional. Cam aceasta va fi şi ponderea, în viitor, pentru acoperirea acestor urgenţe ale fermierilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Vineri, în Portul Constanţa, înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Ucrainei, Republicii Moldova şi României au discutat despre transportul cerealelor din Ucraina, eveniment care a fost organizat de Ambasada SUA la Bucureşti.

Întrebată ce se va întâmpla în perioada următoare, după solicitarea României de a se prelungi interdicţia importului de cereale ucrainene, directorul pentru Transportul pe Apă de la Directoratul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczynska, a spus că nu poate să comenteze despre o decizie pe care Uniunea Europeană nu a luat-o încă, dar poate confirma faptul că tranzitul cerealelor din Ucraina prin țara noastră va continua.

Citește și Sorin Grindeanu: Până la final de 2024 o să dăm în folosinţă cel puţin 250 de km de autostradă şi drum expres