Sorin Grindeanu anunţă achiziţia a 20 de trenuri electrice de mare viteză. Pe ce rute vor circula noile garnituri

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a publicat miercuri seară, pe pagina sa de socializare, un mesaj cu privire la demararea unei noi licitații pentru achiziționarea de trenuri electrice pentru un transport modern.

10 aug. 2022, 22:17
Sorin Grindeanu anunţă achiziţia a 20 de trenuri electrice de mare viteză. Pe ce rute vor circula noile garnituri

Sorin Grindeanu a precizat în postarea sa că achiziţia celor 20 de garnituri de tren va fi finanţată prin PNRR, iar valoarea contractului va fi de 180 de milioane de euro, la care se vor adăuga alte 90 de milioane de euro pentru întreţinerea lor pe o durată de 30 de ani.

„Începe o nouă licitație pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs!

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publicare în SICAP, anunțul de participare pentru acest contract finanțat prin PNRR.

Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur și rapid al pasagerilor între marile orașe ale României, pe următoarele rute:

1. Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov
2. Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat

3. Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași
4. Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava

Citeşte şi: Guvernul anunţă că rectificarea bugetară va fi una pozitivă. Ce sume vor primi ministerele cabinetului Ciucă

5. Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Iași
6. Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava

7. Galați – Brăila – Constanța – Mangalia
8. Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia

9. Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
10. Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași

Serviciile vor fi oferite inițial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulație a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate și alte rute (Cluj Napoca – Oradea, București – Giurgiu, Constanța – Mangalia).

Trenurile se vor putea deplasa cu o viteză maximă de 200 km/h și vor oferi o capacitate de transport de minimum 160 locuri fixe (clasa întâi și clasa a doua) și minim 160 locuri în picioare.
Achiziția celor 20 de trenuri este estimată la aproximativ 180 milioane euro la care se vor adăuga costurile întreținerii și reparațiilor pentru 30 ani de aproximativ 270 milioane euro.”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Citeşte şi: George Simion povesteşte întâlnirile cu românii: „Un bătrân mi-a zis că nu am făcut bine cu Virgil Popescu. Că trebuia să-i dau cu „bota” în cap. Aşa se zice în Maramureş la bâtă”