Guvernul anunţă că rectificarea bugetară va fi una pozitivă. Ce sume vor primi ministerele cabinetului Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că la rectificarea bugetară va fi suplimentat cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie.

10 aug. 2022, 21:55
Guvernul anunţă că rectificarea bugetară va fi una pozitivă. Ce sume vor primi ministerele cabinetului Ciucă

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că rectificarea va fi una pozitivă, prioritate având măsurile din pachetele de sprijin pentru economie şi cetăţeni. Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că vor continua discuţiile pe marginea rectificării bugetare.

„Sunt în continuare în derulare analizele la nivelul fiecărui minister. La Ministerul Finanţelor s-a realizat închegarea tuturor datelor legate de execuţia bugetară pe primul semestru. Avem perspectiva unei bune funcţionări a tot ceea ce înseamnă serviciile publice oferite cetăţenilor şi plata drepturilor sociale, precum şi finanţarea programelor şi schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii economiei şi, de asemenea, din cifrele pe care le-am avut la dispoziţie şi din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Câciu a reieşit foarte clar posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie şi în felul acesta avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, aşa cum ne-am propus prin programul Sprijin pentru România. Sigur, există în continuare demersuri astfel încât, prin deciziile pe care le vom lua, să asigurăm într-un termen cât mai scurt punerea în transparenţă a rectificării bugetare”, a afirmat miercuri premierul.

Conform unor surse citate de Economedia, sumele cerute şi obţinute la rectificare sunt următoarele:

Principalii ordonantori de credite au cerut, în total, 91 miliarde lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a aprobat o majorare a bugetului de stat de numai 24,6 miliarde lei.

Administrația Prezidențială a cerut 16,46 milioane lei, dar primește doar 15,45 milioane lei.

Senatul a cerut 19,77 milioane lei, dar primește doar 3,79 milioane lei.

Citeşte şi: Şedinţă de coaliţie cu scântei. PNL, PSD şi UDMR au discutat problema preţului la energie, rectificarea bugetară şi discursul rasist al lui Viktor Orban la Tuşnad, dar s-au înţeles pe o singură temă

Camera Deputaților a cerut 20 de milioane lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a decis, din contră, să îi scadă bugetul, cu 2,86 milioane lei.

Înalta Curte a cerut 15,24 milioane lei, dar îi vor fi tăiate 3,28 milioane lei.

Curtea Constituțională nu a cerut sume în plus, însă Finanțele îi taie bugetul cu 564 mii lei.

Curtea de Conturi a propus o scădere de 17,5 milioane lei, însă Finanțele au decis o scădere de 23,7 milioane lei.

Bugetul Consiliului Concurenței va fi redus cu 12,27 milioane lei, față de propunerea ordonantorului de credite de 7,1 milioane lei.

Secretariatul General al Guvernului a cerut o majorare de buget de 2,066 miliarde lei, însă primește numai 231 milioane lei în plus.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut o majorare de 159 milioane lei, în bugetul îi va fi tăiat cu 67 milioane lei.

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a cerut o majorare de buget de 6,67 miliarde lei, însă primește doar 649 milioane lei în plus.

Bugetul Ministerului Finanțelor va scădea cu 144 milioane lei.

Ministerul Justiției a cerut o majorare de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor propune doar 864 milioane de lei în plus.

Citeşte şi: Victor Ponta se revoltă: „Trebuie să vorbim doar despre iod şi Ucraina, doar să nu vorbim despre inflaţie, criza economică, distrugerea firmelor româneşti, incompetenţi în funcţii înalte”

Bugetul Ministerului Apărării Naționale rămâne neschimbat.

Ministerul Afacerilor Interne a cerut o creștere de 1,14 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus reducerea bugetului cu 625 milioane lei.

Ministerul Muncii și Protecției sociale primește, conform propunerii Finanțelor, cea mai mare majorare de buget, de 6,77 miliarde lei, deși a cerut chiar mai mult, 8,48 miliarde lei.

Ministerul Sportului primește o majorare de 33 milioane lei, după ce a cerut o suplimentare de buget de 169 milioane lei.

Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde lei, dar primește doar 716 milioane lei.

Ministerul Mediului a cerut suplimentare de 416 milioane lei, dar îi va scădea bugetul cu cu 484 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a cerut și a primit o suplimentare de buget de 2 miliarde lei.

Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși a cerut o suplimentare de 668 milioane lei.

Ministerul Sănătății a cerut un plus de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus o scădere de 634 milioane lei.

Bugetul Ministerului Culturii va scădea cu 290 milioane lei.

Și bugetul Ministerului Public va scădea cu 200 milioane lei.

Bugetul SRI va fi redus cu 438 mii lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 4,2 milioane lei. Bugetul SIE va rămâne nemodificat. Bugetul SPP va scădea cu 500 mii lei. Bugetul STS scade cu 150 milioane lei.

Ministerul Economiei primește o suplimentare de 125 milioane lei, deși a cerut 973 milioane lei.

Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificare, 31,66 miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor, însă Ministerul Finanțelor a decis că va primi doar 2,4 miliarde lei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a cerut o suplimentare de 17,2 miliarde lei, însă va primi doar 2,7 miliarde lei.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a cerut o suplimentare de 1,55 miliarde lei, dar va primi doar 648 milioane lei.

Ministerul Cercetării și Digitalizării a cerut 497 milioane lei, dar Finanțele propun o suplimentare de numai 203 milioane lei.

Ministerul Familiei și Tineretului primește o suplimentare de 13 milioane lei, deși nu a cerut sume în plus.

Totodată, Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 3,89 miliarde lei.

Citeşte şi: George Simion povesteşte întâlnirile cu românii: „Un bătrân mi-a zis că nu am făcut bine cu Virgil Popescu. Că trebuia să-i dau cu „bota” în cap. Aşa se zice în Maramureş la bâtă”