Sorin Grindeanu: Graţierea şi modificarea Codului Penal nu se discutau în Guvern nici cu, nici fără Iohannis

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern prezidată de Klaus Iohannis, că pe ordinea de zi a întâlnirii săptămânale a miniştrilor nu s-a aflat niciun moment adoptarea unor ordonanţe de urgenţă privind graţierea sau modificarea Codului Penal, acestea fiind încă în stadiu de proiect şi trimise spre consultare instituţiilor competente.

RomaniaTV.net
18 ian. 2017, 09:50
Sorin Grindeanu: Graţierea şi modificarea Codului Penal nu se discutau în Guvern nici cu, nici fără Iohannis

Sorin Grindeau a explicat, împreună cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, că respectivele ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal vor intra pe ordinea de zi a guvernului după ce vor fi analizate de specialişti şi vor fi date şi spre consultare publică.

Grindeanu a ţinut să sublinieze că adoptarea ordonanţelor nu ar fi intrat pe ordinea de zi nici dacă preşedintele Klaus Iohannis nu ar fi prezidat întâlnirea, aşa cum s-a speculat mai ales în lipsa comunicării din timp a agendei şedinţei de miercuri.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a explicat în linii mari ce conţin cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă. „Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, acestea au fost finalizate ieri (marţi, n.r.) au fost trimise spre consultare la CSM, Înalta Curte şi Parchetul General. Cele două acte vizează graţierea, nu amnistia, şi punerea în concordanţă a Codului Penal cu hotărâri ale CCR, care a stabilit ca anumite fapte să fie mai bine precizate în Codurile Penale. Când vom avea avizele de susţinere sau nesusţinere, cu modificări sau nu, vom relua discuţia şi vom intra cu ele în guvern. Ce apare în spaţiu public legat de modificarea Codului Penal sunt nişte proiecte pe care şi le-a asumat Parlament. Singurul lucru asumat de Ministerul Justiţiei este punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu legislaţia în vigoare”, a explicat Florin Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că ordonanţa de modificare a Codului Penal nu va dezincrimina abuzul în serviciu şi conflictul de interese şi că nu vor fi graţiate persoane condamnate, printre altele, pentru fapte de violenţă, corupţie sau crimă organizată.

Sorin Grindeanu s-a arătat deranjat de speculaţiile privind faptul că s-a renunţat în ultimul moment la adoptarea celor două ordonanţe, după anunţul venirii lui Klaus Iohannis la Guvern: „Conform Constituţiei avem voie să dăm graţiere sau amnisite? Da! Deci nu sunt împotriva legii. Eu cred că e tot aşa constituţional cum a fost venirea domnului preşedinte Klaus Iohannis să prezideze şedinţa de guvern să dăm ordonanţe de urgenţă în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi, cu prezenţa sau fără prezenţa preşedintelui Iohannis, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare”, a punctat premierul.

„Am aflat în mod informal că vine preşedintele Klaus Iohannis, când el se afla pe drum spre Guvern, de la cei care se ocup cu paza”, a mai spus Sorin Grindeanu.