Sorin Grindeanu: Joi abrogăm hotărârea e guvern privind corvetele dată la sfârşitul anului trecut

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, luni, la Parlament, că în şedinţa Executivului din această săptămână va fi abrogată Hotărârea dată de guvernul Cioloş la finalul anului trecut referitoare la achiziţia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galaţi, arătând că ”procedural nu s-a respectat legea”.

RomaniaTV.net
13 mart. 2017, 16:39
Sorin Grindeanu: Joi abrogăm hotărârea e guvern privind corvetele dată la sfârşitul anului trecut

”Joi abrogăm în ședința de guvern. Sper ca lucrurile să decurgă aşa cum am cerut la ultima şedinţă, iar joi să abrogăm acea Hotărâre de Guvern dată la sfârşitul anului trecut, să se intre pe un făgaş normal, să se vină la Parlament cu un memorandum care să fie votat sau nu şi după aceea să discutăm de ceea ce au făcut sau de ceea ce vrem să facem. Aceştia sunt paşii legali pe care trebuie să-i facă Guvernul”, a declarat Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

Premierul a precizat că nu poate vorbi deocamdată despre contracte cu privire la continuarea negocierilor cu Şantierul Naval Damen din Galaţi.

”Deocamdată abrogăm şi nu discutăm de contracte, negocieri şi aşa mai departe. Toate lucrurile legate de Apărare trebuie să facă parte şi fac parte din ceea ce înseamnă strategia României în acest domeniu. Sunt lucruri care se pun în concordanţă cu partenerii noştri din NATO. Nu e un domeniu foarte simplu, e unul special, iar toate lucrurile trebuie făcute în acest mod. Aceste priorităţi se discută cât se poate de transparent, dar respectând legea. Tocmai de aceea ţin să intrăm pe un făgaş normal, anume să abrogăm această HG, să se vină în Parlament şi apoi discutăm de paşii următori”, a explicat premierul.

”Procedural nu s-a respectat legea”, a mai spus Grindeanu.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, luni, că a demarat procedurile pentru adoptarea unei hotărâri de guvern privind abrogarea HG legată de aprobarea ”circumstanţelor şi procedurilor specifice” ale programului de înzestrare ”Corvetă multifuncţională”, spunând că abrogarea este necesară pentru a fi iniţiată o nouă procedură de achiziţie care să respecte toate ”prevederile legale în materie” şi care să obţină aprobarea Parlamentului.

Guvernul a aprobat, pe 29 noiembrie, Hotărârea pentru achiziţia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro, inclusiv TVA, sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

Conform unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. ”Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor”.

În luna februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma că Guvernul Grindeanu ar trebui să anuleze Hotărârea de Guvern prin care Cabinetul Cioloş a aprobat procedura de achiziţie a patru corvete de la compania Damen întrucât achiziţia nu a fost nu aprobată de către Parlament.

”Hotărârea de Guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul şi trebuie să facă este să abroge acea Hotărâre de Guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la Hotărârea de Guvern care să aibă un rezultat sau altul”, spunea Liviu Dragnea, la Antena 3.

Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc spuneau că Hotărârea de Guvern privind achiziţia unor nave militare tip corvetă nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura care urma să se desfăşoare pentru achiziţia acestor nave militare marine.