Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Grindeanu: Sunt îngrijorat, se prevăd cheltuieli prea mari în buget

Guvernul anunţă, luni seară, că premierul Sorin Grindeanu va merge la Palatul Cotroceni, marţi, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat la discuţii, alături de ministrul Finanţelor, pe tema bugetului de stat.

13 feb. 2017, 17:35
Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Grindeanu: Sunt îngrijorat, se prevăd cheltuieli prea mari în buget

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întrevederea cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Finanţe Viorel Ştefan, că va analiza în următoarele zile legea Bugetului de Stat şi a Bugetului Asigurărilor sociale, înainte de a anunţa dacă o va promulga sau nu. Şeful statului a subliniat că cifrele din bugetul construit de Guvernul Grindeanu sunt îngrijorătoare şi că bugetul este „unul problematic şi riscant”, la o primă analiză.

„Mi s-a părut corect să aud opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau oe retrimiterea catre Parlament. Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuiei foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa numitele credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu pe care îl va transmite şi în spaţiul public. Zilele următoare vom aprofunda analiza acestor două bugete. Vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate de primul ministru şi de ministrul Finanţelor, dar în ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat. Decizia o voi lua în zilele următoare”, a spus Klaus Iohannis la finalul întâlnirii cu Grindeanu şi Viorel Ştefan.

UPDATE: Discuţia s-a încheiat după doar 30 de minute.

Premierul Sorin Grindeanu va merge la Palatul Cotroceni la ora 11.00, însoţit de ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, se arată în agenda premierului de pe site-ul Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, luni, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, în care îş invită, alături de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, la o discuţie pe tema bugetului de stat pe anul 2017, marţi, la Cotroceni.

„Având în vedere că astăzi (luni – n.r.) Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marţi, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni”, se arată în scrisorea preşedintelui Iohannis.

Şeful statului va trebui să decidă asupra promulgării celor două proiecte aprobate de Parlament.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţea trecută, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale, împotriva actelor votând PNL, USR şi PMP. Premierul Sorin Grindeanu a participat la vot, mulţumind la final parlamentarilor pentru rapiditate şi a transmis şi un mesaj către mediul de afaceri, că România va rămâne o ţară cu o economie predictibilă.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat cu 208 voturi „pentru” şi 105 „împotrivă”, iar proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale a fost adoptat cu 208 voturi „pentru”, 107 voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Împotriva proiectelor au votat PNL, USR şi PMP.

Bugetul pe 2017 a fost adoptat în timp record, după doar 13 ore de dezbateri în plen, împărţite în două zile.

Votul a fost dat în prezenta premierului Sorin Grindeanu.

„Mulţumesc Parlamentului că a adoptat în regim de urgenţă bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu toţii. Era nevoie să fie poate votat mai de demult dacă lucrurile s-ar fi desfăşurat într-un calendar normal, şi asta era bine pentru România. Aş vrea să transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori şi să reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, după vot.

Premierul şi ministrul Finanţelor au mai fost invitaţi la Cotroceni la începutul lunii ianuarie, întâlnire în urma căreia preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat sceptic cu privire la puterea guvernului de a îndeplini programul de guvernare în limitele deficitului bugetar asumat de 3%.


loading...