Klaus Iohannis, prima declaraţie după alegeri: „PSD a scăzut dramatic, la 29%. Partidele de centru-dreapta au peste 50%, vor forma o coaliție!”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine prima declaraţie de presă după ce PNL a fost învins de PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

07 dec. 2020, 18:00
Klaus Iohannis, prima declaraţie după alegeri: „PSD a scăzut dramatic, la 29%. Partidele de centru-dreapta au peste 50%, vor forma o coaliție!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că partidele de centru-dreapta vor forma o coaliție, care va putea să propună un guvern de coaliție. PSD, deși a înregistrat cel mai mare scor, va ieși din ecuație.

Declarații live Klaus Iohannis:

Bună seara!

Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii.

Dați-mi voie, prima dată, să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează!

În același timp însă trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.

Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%.

Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.

În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.

Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!, a declarat Klaus Iohannis.

Știre inițială

Prima declaraţie de presă a şefului statului are loc în contextul în care este aşteptat că anunţe convocarea unor consultări pentru formarea noului Guvern în condiţiile în care PNL a pierdut alegerile parlamentare în faţa PSD. 

PNL a pierdut alegerile parlamentare, dar vrea în continuare Guvern condus de Ludovic Orban

PNL a pierdut alegerile parlamentare la scor în fața PSD, însă e de așteptat să guverneze alături de UDMR și USR- PLUS.

Problema formării unei coaliții de guvernare este una delicată pentru Partidul Național Liberal, după ce a scăzut de la 29%, cât era cotat iniţial la 25%, iar asta ar însemna că ar putea fi nevoie să coopteze toate partidele parlamentare, în afară de PSD.

Ludovic Orban a declarat imediat după închiderea urnelor că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.

”Partidul Național Liberal consideră că este câștigătorul acestor alegeri. Atât câștigătorul moral, cât și câștigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor. Sunt foarte încrezător în capacitatea Partidului Național Liberal de a construi o majotitate parlamentară alături de forțele democratice euro-atlantiste care respectă cetățeanul, și care vor dezvoltarea României, pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt”, declara, duminică seară, Ludovic Orban.

Tensiune uriaşă la PNL. Liberalii se întâlnesc de urgenţă cu Iohannis, înainte de consultările oficiale cu partidele. Orban ar fi vrut să demisioneze
Rezultate oficiale BEC: PSD câştigă scrutinul, PMP intră la fotografie

Biroul Electoral Central a publicat primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare 2020. Se pare că după numărarea a aproximativ 99% din voturi, PSD a câştigat scrutinul şi s-a impus cu peste patru procente în faţa liberalilor.

Camera Deputaților:
PSD 30%

PNL 26,10%

USR 15,89%

AUR 9,38%

UDMR 5,97%

PMP 5%

Pro România 4,26%

 

Senat:
PSD – 29,70%

PNL – 25,89%

USR – 16,03%

AUR – 9,26%

UDMR – 5,6=98%

PMP – 5%

Pro România – 4,33%

Citeşte şi: Pro România nu trece pragul electoral. Victor Ponta se retrage din politică: „E timpul pentru familie!”