Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, poate închide site-urile care publică ştiri false despre coronavirus

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituție condusă de fostul premier Sorin Grindeanu, a primit prin decretul emis de preşedinte atribuţia ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ceară deconectarea ”imediată” de pe rețeaua de internet a site-urilor care ”promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

RomaniaTV.net
16 mart. 2020, 14:51
Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, poate închide site-urile care publică ştiri false despre coronavirus

Decretul prezidenţial arată că „furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

Dacă eliminarea la sursă a știrilor false nu este fezabilă, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să blocheze, imediat, accesul la respectivul conținut și să informeze utilizatorii, mai arată decretul prezidențial, citat de G4Media.

Mai mult, la decizia motivată a ANCOM, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele care nu se află sub jurisdicția legislației naționale (rețele sociale, motoare de căutare, site-uri străine – n.red.), se mai arată în decret.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. ANCOM s-a format prin reunirea a două instituţii cu experienţă şi expertiză în domeniul administrării şi reglementării acestui sector: Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

ANCOM este condusă de Sorin Grindeanu, fost premier PSD demis chiar de PSD prin moțiune de cenzură în 2017 după ce a adoptat OUG 14, care a anulat OUG 13, ordonanța care l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea de dosarele penale. Grindeanu a fost exclus din PSD, după ce Guvernul său a fost demis.

Iohannis: „Începând se azi se institutie stare de urgenţă pe tot teritoriul Romaniei pentru 30 de zile”. Decretul a fost publicat în MO