Sorin Grindeanu: „PSD a decis în unanimitate să-l susţină pe Marcel Ciolacu pentru poziţia de premier”

Prim-vicepreşedintele PSD a făcut declaraţii, miercuri, în contextul negocierilor purtate de social-democraţi cu PNL pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

17 nov. 2021, 14:06
Sorin Grindeanu: „PSD a decis în unanimitate să-l susţină pe Marcel Ciolacu pentru poziţia de premier”

Sorin Grindeanu – declaraţii live:

„Consiliul Politic Naţional a decis în unanimitate să-l susţină pe preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru poziţie  de premier. Marcel Ciolacu este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020.

De asemenea, PSD a decis tot în unanimitate să acceptăm acest sistem de rotaţie la şefia Guvernului. Sunt cele două voturi date în unanimitate şi au constituit agenda Consiliului de azi”.

Întrebat de ce nu a propus o ordine pentru ca PSD să fie primul care să dea premierul, Grindeanu a răspuns că sunt „lucruri de la sine înţelese”.

„Doar nu credeţi că am dat astăzi un vot pentru Marcel Ciolacu premier ca să fie peste un an şi jumătate… Nu avem nevoie de încurajări şi de terapii de grup în interiorul CPN-ului. Nu suntem la alcoolici anonimi”, a spus Grindeanu, după şedinţa CPN.

Sorin Grindeanu: „Poziţia noastră de a da primii premierul e dată de români”

„Poziţia noastră de a da primii premierul e dată de români, prin voturile de la alegerile parlamentare de anul trecut. Sunt lucruri de la sine înţelese.

Mandatul nostru cu care mergem la negocieri e foarte clar – de a avea premier în persoana lui Marcel Ciolacu şi de a fi primii. Marcel Ciolacu să fie propunerea de premier – acesta este mandatul cu care mergem la negocieri. Dacă în urma negocierilor iese cu totul altceva, noi venim în faţa partidului şi supunem atenţiei negocierea care ar rezulta posibil în urma acestor întâlniri.

Fiecare trebuie să-şi respecte atribuţiile constituționale. Constituţional cel care are primul drept de a da un prim-ministru este PSD dat fiind ponderea din Parlament”, a adăugat Grindeanu.

PSD recurge la armele liberalilor. „Când s-a făcut celebra coaliţie de dreapta, care erau argumentele PNL-ului să dea prim-ministrul în faţa USR-ului?”

Prim-vicepreşedintele PSD a amintit că social-democraţii au cel mai mare grup din Parlament, iar „ceilalţi sunt mai mici”.

„Să folosim argumentele altora. Cu un an în urmă, când s-a făcut celebra coaliţie de dreapta care a ţinut opt luni, care erau argumentele PNL-ului să dea prim-ministrul în faţa USR-ului? Că sunt cel mai mare partid din acea coaliţie. Exact aceleaşi argumente le avem şi noi acum”, a afirmat fostul premier.

„Mandatul nostru e să avem premier în prima rotaţie şi acela să fie Marcel Ciolacu”, a mai precizat el.

Preşedintele PSD a anunţat miercuri că vrea ca social-democraţii să deţină primii postul de premier, după ce liberalii au convenit că va exista o rotaţie la conducerea viitoarei coaliţii.

„Deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuţii în ceea ce priveşte prim-ministrul. Mi-aş dori un program de guvernare clar cu priorităţile şi urgenţele românilor din acest moment, ţinând cont că va veni iarna şi trebuie să ne pregătim pentru valul cinci. Pe urmă, un program de guvernare pe termen mediu până în 2024″, a afirmat Marcel Ciolacu.

Grindeanu: „Nu avem mandat să renunţăm”

Mai mult, Sorin Grindeanu a subliniat că PSD se află „în postura de a pune condiţii”.

„La ora 16 e o nouă întâlnire şi ar fi cazul să ne apropiem de final, să închidem negocierile legat de programul de guvernare, să discutăm inclusiv acordul politic şi să-l închidem, urmând să trecem la etapa de negociere politică între cele trei formaţiuni parlamentare, plus grupul minorităţilor”, a mai menţionat Grindeanu.

De asemenea, Marcel Ciolacu a amintit că „deja este o decizie că avem o rotaţie şi e normal să avem un prim-ministru desemnat”, din partea PSD.

„Din moment ce PSD a câştigat alegerile, e normal să solicităm ca prima rotaţie să fie la PSD. Vom găsi o cale astfel încât să nu iasă nimeni păcălit, fiindcă întotdeauna când s-au făcut coaliţii când a ieşit cineva păcălit, acea coaliţie nu funcţionat şi acest lucru s-a reflectat în nivelul de trai al românilor”, a afirmat preşedintele PSD.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu vrea ca PSD să dea primul premier. „Florin Cîţu nu poate să vină prim-ministru după ce a fost demis. Sunt ferm convins că va fi o coaliţie funcţională”

În schimb, Florin Cîţu i-a transmis lui Marcel Ciolacu că logica lui este bizară, după ce liderul social-democraţilor a spus că nu e de acord cu varianta Cîţu pentru funcţia de premier.

”Am auzit și eu acest argument și mi se pare bizar. O moțiune de cenzură nu este împotriva unui singur om, ori în această logică niciun ministru care a fost în Guvern nu mai poate să facă parte din viitoarea echipă. Eu nu vreau să mergem într-o direcție greșită și să ajungem să spunem: știți X de la PNL nu poate să fie ministru. Dacă la ei se poate cu președintele partidului, atunci se poate și la noi. ”, a spus Florin Cîțu.

Citeşte şi: Florin Cîţu aruncă bomba: Am o listă întreagă de persoane din PSD pe care nu le-aș accepta pentru funcţia de premier