Sorin Grindeanu: ”Susțin total impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. Ca om de stânga, sunt de acord cu taxa pe lux”

Ministrul Transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu, a declarat că, personal, este de acord cu impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri şi că, în calitate de ”om de stânga”, este de acord cu taxa pe lux.

23 aug. 2023, 20:25
Sorin Grindeanu: ”Susțin total impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. Ca om de stânga, sunt de acord cu taxa pe lux”

Sorin Grindeanu a explicat că, dacă România nu se va încadra în ţinta de deficit, va plăti o amendă de 0,5% din PIB, iar acest lucru ar afecta lucrările mari de infrastructură.

”În acest moment trebuie să iei anumite decizii. De ce? Pentru că dacă vom continua în acelaşi mod, nu ne vom înscrie în ţinta de deficit. Dacă nu ne înscriem în ţinta de deficit, avem suspendate fondurile europene şi plătim amendă 0,5 la sută din PIB. Eu, ca ministru al Transporturilor, să ştiţi că nu îmi permit să trec printr-o perioadă în care am avea suspendate fondurile europene. Nu există proiect în România, în momentul ăsta, pe transporturi, proiect major, care să nu fie finanţat din fonduri europene. Ar însemna că toate lucrurile se stopează. Eu nu pot să susţin aşa ceva. Atunci trebuie luate anumite decizii”, a declarat, marţi, Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.

Ministrul Transporturilor a subliniat şi că, personal, susţine impozitarea multinaţionalelor.

Citește și: Alfred Simonis pune punct speculaţiilor: „Comasarea alegerilor este neconstituţională”

”De fiecare dată, ministrul Finanţelor, indiferent cine e el, vine şi spune: dacă avem această decizie, avem impact bugetar de atât şi în coaliţie se va lua acea decizie. Nu ştiu să vă spun ultimele lucruri. Cert este că nu putem continua în acest mod, fiindcă nu vom respecta acea ţintă de deficit. Susţin total impozitarea multinaţionalelor pe cifra de afaceri, dar e părerea mea. Susţin impozitarea şi creşterea impozitului pe transferul profitului în afara ţării. Nu ştiu dacă nu trebuie calculat dacă şi la noi n-ar fi bine să aplicăm ce au făcut italienii acum vreo două săptămâni şi anume impozit pe profitul băncilor. Am spus că trebuie văzut. Sigur că o să iasă domnul Isărescu şi o să ne spună că nu e bine, dar eu zic că trebuie să ne uităm mai atent”, a adăugat Grindeanu.

Întrebat dacă susţine şi taxa pe lux, Grindeanu a explicat că este de acord şi cu această taxă.

”E un fel de impozit pe lux, o taxă pe lux. Eu, ca om de stânga, sigur că sunt de acord cu aşa ceva. Să nu spună cineva care are casă de peste 500.000 de euro că dacă îi pui impozit de 0,5% e sărac, că nu-i sărac. Şi are maşină de 75.000 de euro. Nu-i sărac”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Citește și: BREAKING NEWS | PSD: „Multinaționalele vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri în România!”