Sorin Grindeanu, liderul PSD, îi trage frâna de mână premierului Ilie Bolojan. Grindeanu spune că deși e de acord că România are nevoie de măsuri de austeritate și de o recalibrare a cheltuielilor bugetare, țara noastră riscă să intre în criză dacă actualul guvern nu vine repede și cu soluții pentru creșterea veniturilor dla buget odată ce măsurile de austeritate impuse temporar vor înceta.
„E nevoie și de pachetul 3, cu măsuri pentru relansare economică. Trebuie să luăm măsuri ca să ne redresăm economic, dar dacă nu luăm pachetul 3 de măsuri de relansare vom intra și în recesiune și va trebui să venim cu pachetul 4 și 5. Vă aduceți aminte de 2010, 2011, când a venit Băsescu cu acele măsuri? Cel mai grav a fost că am intrat în criză. Azi am primit o informare legată de programul Rabla. El stimulează programul de producție intern. Nu putem să venim noi tineri și frumoși„, a spus Grindeanu la Antena 1.
Grindeanu: Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, afirmă că PSD susţine ca, în al doilea val de măsuri fiscale anunţat de Guvern, să fie reduse indemnizaţiile membrilor din conducerile companiilor de stat, să fie luate măsuri în ceea ce priveşte companiile care duc profiturile în afara României şi cumpără inclusiv materialele pentru birotică din alte ţări, să fie impozitaţi ”băieţii deştepţi din energie”, dar şi băncile care fac profituri mai mari în România decât în ţările lor de origine. ”Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, spune el.
Sorin Grindeanu a afirmat că, dacă economia României va intra în recesiune, vor urma noi valuri de tăieri de cheltuieli. ”Trebuie să venim – şi asta am anunţat azi de la tribuna Parlamentului – trebuie să venim cu un program prin care să susţinem economia, fiindcă altfel vom fi nevoiţi să facem şi mai multe tăieri, fiindcă vom intra în această recesiune”, a declarat Grindeanu, luni seară, în exclusivitate la România Tv.
El a arătat că PSD susţine ca al doilea val de măsuri fiscale anunţate de Guvern să includă decizii care să afecteze membrii conducerilor companiilor de stat, firmele private care nu raportează profit, băncile care în România înregistrează profituri mult mai mari decât în ţările-mamă.
În ceea ce priveşte indemnizaţiile membrilor din Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat, Grindeanu a susţinut că ”nu trebuie să fie nici măcar jumătate din salariul preşedintelui o indemnizaţie de acest tip”.
”Al doilea lucru, care din punctul meu de vedere este extrem de important, este a ne ocupa în perioada următoare de ce înseamnă transferul de capital din România. Eu am avut o experienţă şi o să o spun, e pentru prima dată când o spun public: în perioada aceea în care am fost director la ANCOM, obligaţia anumitor companii era să vină, şi e şi acum, să vină să-şi prezinte datele economice, bilanţuri. (…) Există companii mari, pe care le ştim cu toţii, care, nu ştiu, hai să-ţi dau un exemplu, nici măcar birotica sau chestiuni de acest tip nu şi le cumpără din România. Sunt domni care apar la televizor şi ne dau lecţii guvernanţilor, şi au dat în această perioadă, care îşi iau salariile prin firme în paradisuri fiscale şi nu plătesc impozite în România. O să venim cu reglementări de acest tip şi am anunţat azi în Parlament un pachet de reglementări care să se adreseze şi acestor tipuri de măsuri”, a declarat Grindeanu.
El s-a referit şi la ”o chestiune care de ani de zile a rămas aşa, cumva în aer”. ”Sunt aceşti băieţi deştepţi din energie care, indiferent de guvern, cel puţin în ultimii 15 ani, 20 de ani, au supravieţuit poate mai bine şi au făcut profituri uriaşe şi am ajuns în acest moment şi am cerut ministrului Bogdan Ivan să vină cu reglementări. Am ajuns în acest moment o ţară care totuşi are potenţial energetic să aibă una din cele mai scumpe energii din Europa”, a afirmat Sorin Grindeanu.
El a susţinut că măsurile trebuie să vizeze şi acele bănci care au sediul central în alte ţări, dar în cazul cărora sucursala din România câştigă de 3-4 ori mai mult decât în ţara-mamă.
”Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie. Dacă vor vrea să treacă următoarele măsuri, trebuie să ne adresăm şi spre aceste zone. Nu trebuie să vină povara doar pe cei care au venituri mici şi medii în România. Astăzi asta s-a întâmplat. De aceea în pachetul 2 trebuie să venim cu corecţii. Trebuie să ne ducem şi spre alţii. Dacă nu ne acceptă înseamnă că nu ne vor. Noi înţelegem că suntem singurul partid de stânga din această coaliţie, că suntem singuri. De aceea nu rezonăm cu toate aceste măsuri pe care le-a luat Guvernul din care facem parte în acest prim pachet. În pachetul 2 este obligatoriu să se vină cu aceste corecţii. (….) Dacă nu, înseamnă că acest guvern va pleca acasă. Dar eu sunt optimist”, a adăugat Grindeanu.
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, afirmă că partidul şi-a propus ca, în perioada următoare, ”să explice şi să convingă lumea” că impozitul progresiv ”este soluţia corectă”, dacă acesta este dublat de un sistem de deducere. Grindeanu admite că partidul, care susţine de mult timp renunţarea la cota unică de impozitare, nu a avut o bună comunicare publică pe tema impozitului progresiv.
”Eu cred că a fost vina noastră că nu am ştiut să explicăm foarte bine ce înseamnă acest impozit progresiv. E vina PSD-ului. Impozitul progresiv este promovat, acceptat şi de Banca Mondială, şi de OECD, şi de Comisia Europeană. (…) E vina noastră că n-am explicat foarte bine. Şi e una din ţintele pe care le avem în perioada următoare, să explicăm şi să convingem lumea că este soluţia corectă aceasta de a avea un impozit progresiv în România, dublat de un sistem de deducere”, a afirmat Sorin Grindeanu, marţi seară, la Antena 1.
Liderul social-democrat a amintit că cele mai multe state ale Uniunii Europene au implementat acest sistem. El a subliniat că înainte de introducerea impozitului progresiv este nevoie de digitalizarea ANAF, pentru ca sistemul să poată fi implementat.
”E un lucru despre care se vorbeşte de 10 ani, cel puţin, digitalizarea ANAF. Eu cred că e obligatoriu ca să avem într-o formă centralizată veniturile pe fiecare persoană în parte. Şi atunci vom putea să facem acest impozit progresiv pentru fiecare persoană în parte”, a adăugat Sorin Grindeanu.