Sorin Iftimi, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici ieşeni, a murit la doar 56 de ani. Fusese internat la Leţcani

Sorin Iftimi, de la Muzeul de Istorie a Moldovei, a murit după ce a stat în spital timp de două săptămâni. Era internat de o săptămână cu COVID-19.

14 nov. 2021, 20:20
Sorin Iftimi, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici ieşeni, a murit la doar 56 de ani. Fusese internat la Leţcani

Istoricul Sorin Iftimi, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, era internat de câteva zile în spital, cu COVID-19, starea sa agravându-se în doar câteva zile.

Unul dintre cei mai cunoscuţi istorici ieşeni, Sorin Iftimi, s-a stins din viaţă sâmbătă seara, la doar 56 de ani. Acesta a fost istoric, Muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Naţional„Moldova” Iaşi; expert atestat în patrimoniu cultural mobil. „Ne-am văzut, pentru ultima dată, pe 28 octombrie, când am participat împreună la un eveniment unde mersesem, în principal, pentru bucuria de a-l reasculta povestind. Înainte de intervenţia pe care o avea în programul evenimentului, mi-a spus că nu se simte prea bine, acuzând o răceală neobişnuită.   De altfel, a fost nevoit să îşi întrerupă discursul tocmai din acest motiv. S-a aşezat la masa la care stăteam împreună, i-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghiţituri şi apoi s-a retras discret. Nu am ştiut că va fi pentru totdeauna, nu am ştiut că Iaşul va pierde atât de multe istorii pe care, cu siguranţă, domnia sa le avea pregătite pentru noi”, a transmis Daniel Şandru, managerul interimar al Operei Iaşi.

EXCLUSIV Avertismentul unui reputat virusolog român din SUA. Când vine valul 5 în România
„Domnul Iftimi, a fost transferat miercuri, 3 noiembrie 2021, de la secţia exterioară Leţcani în cadrul terapiei intensive fixe care deserveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase”Sf. Parascheva”. Era conştient, cooperant, ventilat non-invaziv (afectare pulmonară importantă), comorbidități cardio-vasculare importante ( instabil hemodinamic , nu a răspuns tratamentului intensiv aplicat). Din nefericire, stopul cardiac a survenit la ora 21.40 vitregind, din nefericire, pentru totdeauna, de o lumină atât de necesară, în aceste vremuri pline de pâclă, societatea urbană şi viaţa culturală ieşeana. Dumnezeu să-l călăuzească prin lumină!, a declarat Dr. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași pentru bzi.ro.

Medicul Amin Zahra: „Adevărata libertate este atunci când te trezeşti şi nu eşti conectat la niciun aparat”
Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru loan Cuza” laşi în 1993, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei din structura Complexului Muzeal Naţional „Moldova” între anii 1995 şi 1999 şi, respectiv 2008 şi 2021, în perioada 2000 – 2008 fiind cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din cadrul Academiei Române – Filiala Iaşi, Sorin Iftimi a obţinut titlul de doctor în istorie, în 2006, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova. Sorin Iftimi a fost, de asemenea, decorat cu medalia Meritul Cultural, clasa a II-a, pentru promovarea culturii.