Sorin Oprescu află dacă va fi ARESTAT PREVENTIV. Acuzaţii GRELE în referatul procurorilor

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost dus duminică, în jurul orei 19,00, la Tribunalul București, unde un magistrat judecă în aceste momente cererea DNA de arestare preventivă a edilului pentru 30 de zile.

06 sept. 2015, 14:38
Sorin Oprescu află dacă va fi ARESTAT PREVENTIV. Acuzaţii GRELE în referatul procurorilor

Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită, iar în cursul zilei a asistat mai bine de opt ore la percheziţiile efectuate la locuinţa sa din Ciolpani, acolo unde se presupune că ar fi primit mită în repetate rânduri.

Sorin Oprescu este însoţit la tribunal de avocatul Viorel Mocanu, care a mers duminică după-amiază la Arestul Poliţiei Capitalei pentru a avea o discuţie cu clientul său. „Sorin Oprescu se simte fiarte obosit din punct de vedere fizic, avand in vedere maratonul de peste 19 ore la care este supus. Se afla la dispozitia autoritatilor de aseara de la ora 22.00, cand a fost condus la DNA, ordonanta de retinere s-a emis la 00.30, iar la Arest a ajuns la 5 dimineata. La 7 a fost scos si condus la perchezitiile de la domiciul sau din Ciolpani”, a explicat avocatul Mocanu.

Oprescu, către un suspect din dosarul său, pe holurile DNA: Nu dăm DECLARAŢII. Banii erau MARCAŢI?

Acesta a refuzat să comenteze pe tema banilor care s-ar fi găsit, potrivit unor surse judiciare, la domiciliul din Ciolpani al primarului general Sorin Oprescu. „Din punct de vedere al apararii, totul se bazeaza pe aprecieri si supozitii pe care DNA le-a luat ca si mijoc de proba ale altor doi denuntatori”, a punctat avocatul lui Sorin Oprescu.

Denunţător: Sorin Oprescu a primit mită UN MILION DE EURO

Surse judiciare susţin, potrivit România TV, că în denunţul făcut împotriva lui Sorin Oprescu de Cornel Popa, director al Administraţiei Cimitirelor, se arată că era o obişnuinţă pentru primarul general al Capitalei să ia mită.

Sorin Oprescu folosea un aparat de bruiaj al semnalului telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat

În denunţ se arată că Sorin Oprescu a primit mită de nouă ori în ultimele luni, sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro. Sorin Oprescu ar fi primit banii în locuinţa sa de la Ciolpani şi de multe ori nici măcar nu se afla acolo când persoanele de la care pretindea mită veneau să aducă sumele cerute. Aceştia trebuiau să aducă banii în pungi de cadouri, iar dacă se întâmpla ca Sorin Oprescu să-i primească personal le cerea celor care veneau cu sumele să îşi lase telefoanele mobile în alte camere decât cea în care aveau loc discuţiile, care oricum erau foarte rare şi laconice.

Citeşte şi: Elena Udrea, reacţie pe Facebook după reţinerea lui Sorin Oprescu: „Câtă ipocrizie!”

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu.

Oprescu, către un suspect din dosarul său, pe holurile DNA: Nu dăm DECLARAŢII. Banii erau MARCAŢI?

Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea primarului municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, se arată într-un comunicat al DNA.

Citeşte şi: Iohannis, despre reţinerea lui Oprescu: E un eveniment foarte TRIST. Lupta ANTICORUPŢIE merge mai departe

DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.