Sorin Strutinsky, condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Considerat unul dintre cei mai importanți milionari de pe litoralul românesc, Strutinsky era apropiat al lui Radu Mazăre, ex-primar de Constanța, și Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 12:13
Sorin Strutinsky, condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție

Sorin Strutinsky a fost acuzat de procurori că a primit o șpagă de două milioane de euro. Decizia dată luni, 6 iulie, de Curtea de Apel Constanța, este definitivă – 10 ani și 8 luni de închisoare! Pe fond, la Tribunalul Constanța, Strutinski primise o condamnare de 7 ani și 4 luni de închisoare pentru trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnatură privată și spălare de bani.

Citeşte şi: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a refuzat eliberarea lui Radu Mazăre

Inițial, cei doi judecători desemnați să dea o soluție pentru acest caz nu au căzut de acord, astfel că s-a format un complet de trei judecători, numit complet de divergență. După o serie de dezbateri aprinse, doi judecători au fost de acord pentru mărirea pedepselor, dat fiind faptul că Sorin Strutinsky era acuzat de mai multe infracțiuni.

În baza art.38 Cod penal, art.39 alin.1 lit. b si art.10 din Legea nr.187/2012, contopește pedepsele principale aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de 6 ani și 8 luni închisoare, reprezentând o treime din suma pedepselor ce nu se execută, urmând ca în final inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare în regim de detenție, potrivit art.60 Cod Penal”, se precizează în minuta Curții de Apel Constanța.

Totodată, instanța de judecată i-a aplicat omului de afaceri Sorin Strutinsky și o serie de interdicții, dar a dispus și „confiscarea specială a sumei totale de 1.892.844,97 lei”.

Cine este Sorin Strutinsky

Sorin Strutinsky este printre cei mai importanți milionari ai României. Partener de afaceri și apropiat al lui Radu Mazăre (fost primar în Constanța) și Nicușor Constantinescu (ex-președinte CJ Constanța), cei trei se cunosc de pe vremea când au urmat cursurile Institutului de Marină.

Strutinsky, Mazăre și Constantinescu au derulat afaceri încă din anii ’90, conducând inclusiv un puternic trust de presă local (Telegraf).

Despre Sorin Strutinsky, presa a scris în dese rânduri că era „eminența cenușie” a grupului, personajul care ținea contabilitatea tuturor business-urilor deținute.