Sorina Pintea: Multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări la adresa vieţii

Publicat: Vineri, 01 Martie 2019 22:08 // Actualizat: Vineri, 01 Martie 2019 22:08 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări la adresa vieţii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este că rezistenţa la antimicrobiene reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa sănătăţii în 2019 şi în anii următori. "Este timpul să acţionăm acum, deoarece perioada optimă de intervenţie se scurge cu repeziciune", spune Pintea.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat, vineri, la conferinţa "Următorii paşi pentru a face din UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei la antimicrobiene", că multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări pentru viaţă.

"Este timpul să acţionăm acum! Multe infecţii produse de bacteriile multirezistente pot deveni ameninţări la adresa vieţii. Opinia OMS este că RAM reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa sănătăţii în 2019 şi în anii ce urmează. Este timpul să acţionăm acum, deoarece perioada optimă de intervenţie se scurge cu repeziciune. Fără masuri imediate, comune sectoarelor uman, animal si de mediu, tot mai multe infecţii vor afecta viaţa pacienţilor, dar si sistemele de sănătate şi economiile în Europa şi la nivel global. Reafirmând hotărârea de a combate Rezistenţa la Antimicrobiene (RAM) cu eforturi continue la nivel politic înalt comunitar, subliniind nevoia critică de a accelera dezvoltarea şi implementarea Planurilor Naţionale de Acţiune în Statele Membre în cadrul conceptului One Health, Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene sprijină cu tărie realizările obţinute în mandatele anterioare de alte state. Preşedinţiile succesive ale UE au ales să se focalizeze asupra subiectului politicii referitoare la RAM pentru a maximiza impactul faţă de o temă atât de importantă", a spus Sorina Pintea, potrivit News.ro.

Concluziile dezbaterilor arată că, deşi la nivel european există legislaţie, regulamente şi proceduri în acest domeniu, acestea trebuie respectate şi implementate pentru micşorarea decalajelor dintre state. Este nevoie ca statele membre UE să consolideze abordarea "One Health" şi să includă alături componentele de sănătate umană, animală şi de mediu, aspectele financiare şi educaţionale necesare realizării obiectivelor din planurile naţionale de acţiune.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, specialiştii şi oficialii prezenţi la Bucureşti au subliniat că, pentru viitor, este nevoie de susţinerea cercetării pentru găsirea de alternative noi în domeniul terapiei antimicrobiene şi implementarea măsurilor naţionale de reducere a RAM în sectorul animal şi alimentar, precum şi monitorizarea mediului în vederea evaluării răspândirii RAM.

"Prevenirea si controlul infecţiilor este o prioritate în domeniul sănătăţii publice, dar sunt necesare investiţii importante, iar statele membre ar trebui să înţeleagă că ţările care investesc în acest domeniu într-o manieră adecvată au mult de câştigat în domeniul dezvoltării economice. Îmbunătăţirea comunicării şi coordonarea acţiunilor SM în problemele specifice RAM, notificarea în timp util şi schimbul de informaţii pentru a preveni răspândirea RAM, răspuns coordonat pentru a aborda ameninţarea RAM,  screening-ul şi măsurile preventive în spitale pentru pacienţii "cu risc crescut", acestea sunt câteva dintre concluziile conferinţei de astăzi", arată MS.

Rezistenţa la antimicrobiene şi infecţiile asociate asistentei medicale reprezintă o temă de interes deosebit pentru statele membre, în condiţiile în care în Europa se înregistrează o creştere a rezistenţei la antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a substanţelor antibiotice. Aceasta este una dintre temele principale ale României în acest domeniu, pe durata Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
infectii bacterii Ministerul Sănătăţii Sorina Pintea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7625
RON
23 May
noapte 13 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H