Sorina Pintea, referitor la lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV: „Bugetul – aprobat târziu”. S-a sesizat vocatul Poporului

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat miercuri, la Techirghiol, referitor la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis că lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV este "un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală", că programele naţionale de sănătate pot avea întârzieri pentru că bugetul ţării a fost aprobat destul de târziu, după multe ezitări. În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că este exclusiv vina PSD că bugetul a fost adoptat cu trei luni mai târziu. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat informaţii de la Ministerul Sănătăţii cu privire la lipsa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV.

20 mart. 2019, 11:04
Sorina Pintea, referitor la lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV: „Bugetul – aprobat târziu”. S-a sesizat vocatul Poporului

„Îi aduc aminte domnului preşedinte că bugetul României, implicit bugetul Ministerului Sănătăţii, a fost aprobat destul de târziu, după multe ezitări. A fost publicat în Monitorul Oficial în 15 martie, prin urmare programele naţionale de sănătate pe prevenţie, printre care şi programul HIV – SIDA, pot să aibă întârzieri. Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, spitalele ar fi trebuit să se asigure cu medicaţia necesară acestor pacienţi, dar, pe de altă parte, repet, ieri (marţi-n.r.), în şedinţa de Guvern, am prorogat termenele de aplicare a noilor programe de sănătate, pentru că bugetul a fost aprobat târziu”, a declarat Sorina Pintea, care a participat la prezentarea unui proiect de investiţii ce va fi realizat la Sanatoriul Balnear Techirghiol, prin Compania Naţională de Investiţii.

Întrebat marţi, la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă”, despre lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că acesta este un „exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală”.

„Este un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală în domeniul sănătăţii publice. Răspunderea este, clar, la cei care guvernează, indiferent ce spun unii şi alţii, problema se rezolvă doar acolo. Dar, însă, noi, la Preşedinţie, nu putem să ne facem că nu vedem aceste probleme. Şi cred că este important şi ce facem noi prin multiplele întâlniri, prin multiplele luări de poziţii. Cred că noi contribuim destul de serios la conştientizarea acestei probleme şi la cunoaşterea acestei probleme şi avem oameni suficient de bine pregătiţi care vor putea să vină cu expertiză şi cu proiecte pentru îmbunătăţire. Această chestiune, a sănătăţii, este una extrem de sensibilă. Şi, pe bună dreptate, toate studiile sociologice arată că românii sunt foarte preocupaţi de ineficienţa sistemului public de sănătate. Şi acest aspect pe care l-aţi menţionat este unul extrem de revoltător şi arată că una se promite şi alta se face”, a spus şeful statului.

Avocatul Poporului s-a sesizat în legătură absenţa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV. Administraţia Prezidenţială: Este exclusiv vina PSD

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat informaţii de la Ministerul Sănătăţii cu privire la lipsa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV. În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că este exclusiv vina PSD că bugetul a fost adoptat cu trei luni mai târziu. Informaţia privind lipsa medicamentelor a fost făcută publică, marţi seară, la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă”, preşedintele Klaus Iohannis afirmând că este un „exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală”.

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii”, a transmis Avocatul Poporului.

În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că „Ministerul Sănătăţii este singurul responsabil de coordonarea, controlul şi implementarea programelor din domeniul sănătăţii”.

„Este exclusiv vina PSD că bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai târziu faţă de termenul prevăzut de lege. Încercarea de a-i imputa Preşedintelui României întârzieri ale programelor de sănătate reprezintă doar o tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD, tehnică menită să abată atenţia de la problemele reale cu care se confruntă acest domeniu. De altfel, asigurarea funcţională a medicaţiei pacienţilor cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată de Ministerul Sănătăţii. Administraţia Prezidenţială s-a opus prorogării termenelor de aplicare a programelor de sănătate, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, după ce legea bugetului de stat fusese promulgată, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica. Prin toate acţiunile şi mesajele sale publice, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate şi asigurarea nevoilor pacienţilor”, a transmis Administraţia Prezidenţială.