Sorina Pintea se va întâlni în această săptămână cu supravieţuitorii din Colectiv

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, se va întâlni în cursul acestei săptămâni cu supravieţuitorii din Colectiv care i-au trimis, marţi, o scrisoare deschisă prin care i-au cerut înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi. Totodată, Ministerul Sănătăţii (MS) a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice, săptămâna viitoare urmând a avea loc primele discuţii cu Spitalul Militar din Belgia.

06 nov. 2018, 17:32
Sorina Pintea se va întâlni în această săptămână cu supravieţuitorii din Colectiv

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis, marţi, încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienţilor cu arsuri grave în străinătate.

„În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfăşoare primele discuţii premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienţilor cu arsuri grave din România în regim de urgenţă, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătăţii intenţionează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unităţi sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire şi tratament a marilor arşi”, a anunţat MS, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, în urma unor întâlniri ale experţilor europeni în România, există în execuţie o procedură europeană care va fi aplicată tuturor ţărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităţilor de tratare a marilor arşi.

Oficialii Ministerului Sănătăţii afirmă că România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arşi şi toate plăţile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

„Ministrul trebuie să se implice ori de câte ori situaţia o cere, iar săptămâna trecută a fost un caz special care a impus intervenţia mea pentru a nu pierde timp preţios pentru pacient cu formalităţile necesare transferului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul de presă.

Totodată, MS a anunţat că Sorina Pintea se va întâlni în cursul acestei săptămâni cu reprezentanţii semnatarilor scrisorii deschise transmisă de grupul de supravieţuitori ai tragediei de la Colectiv pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire şi tratament a marilor arşi.

„Este important să ne creăm propriul sistem de tratament al marilor arşi şi voi continua demersurile necesare pentru acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Mai mulţi supravieţuitori ai tragediei din clubul Colectiv, incendiu în urma căruia 65 de persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite, au transmis marţi o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, prin care cer înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul unor accidente cu victime mari arşi.

Ei propun ca acest mecanism să funcţioneze până la construirea unor centre de mari arşi, pe care România nu le are încă, arătând că tocmai lipsa lor pune în pericol viaţa unui mare ars tratat cu improvizaţii.