Sorina Pintea, vizită inopinată la Spitalul Judeţean Constanţa: Am găsit dezastru, mizerie, debandandă. Începe o anchetă administrativă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut duminică noaptea o vizită inopinată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, descoperind nereguli în secţia de Neurologie, despre care a spus că este un “dezastru”, găsind acolo “debandadă şi o lipsă de organizare totală”. De asemenea, la Unitatea de Primire Urgenţe aparţinătorii care stăteau acolo de la prânz nu ştiau nimic despre pacienţi deoarece nu fuseseră informaţi că aceştia se aflau la tratament. În urma controlului, asistenta şefă de la secţia Neurologie şi asistenta de la triaj trebuie să demisioneze, iar directorul de îngrijiri al spitalului va primi un avertisment.

RomaniaTV.net
08 apr. 2019, 04:27

UPDATE: Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a declanşat o anchetă administrativă pentru a lua măsurile care se impun referitor la cazurile semnalate de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în urma controlului inopinat realizat duminică noaptea la unitatea medicală.

„În urma vizitei efectuate în cursul serii de 7 aprilie, de către ministrul sănătăţii, Sorina Pintea şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa s-a autosesizat şi a demarat de urgenţă o anchetă administrativă în vederea luării măsurilor care se impun faţă de cazurile semnalate”, se arată într-un comunicat al unităţii medicale.

Ştirea iniţială:

Sorina Pintea a declarat la finalul controlului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, că la Unitatea de Primire Urgenţe era aglomeraţie foarte mare, iar aparţinătorii care aşteptau  de la prânz nu au primit informaţii despre pacienţii aflaţi în tratament.

“Am intrat în spital prin Unitatea de Primiri Urgenţe şi apoi am vizitat câteva secţii ale spitalului. În Unitatea de Primiri Urgenţe, aglomeraţie foarte mare. Am înţeles că au fost văzuţi 274 de pacienţi în ultimele ore, sunt patru medici. Din păcate, există aparţinători care stăteau de la ora 12, de la ora 15, fără să primească informaţii despre pacienţii care se aflau în tratament. Am înţeles că erau pacienţi cu probleme cardiace, necesitau investigaţii din patru în patru ore, dar din păcate aparţinătorii nu au fost informaţi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a recomandat conducerii Unităţii de Primire Urgenţe să angajeze asistenţi sociali, psihologi pentru a ţine legătura între zona medicală şi aparţinători.

“Am recomandat şefului de la Unitatea de Primiri Urgenţe să angajeze asistenţi sociali psihologi pentru că există posturi în statul de funcţii care să ţină legătura între zona medicală şi aparţinători. Într-adevăr, foarte multe urgenţe, cod verde, care teoretic ar fi trebuit să se adreseze medicilor de familie, dar pentru că medicina primară la ora aceasta nu funcţionează, centre de permanenţă în Constanţa nu există, nu au avut unde să se adreseze, spun dânşii, când puteau să aştepte până dimineaţă”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că trebuie găsite soluţii pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, având în vedere că se apropie sezonul estival, iar numărul prezentărilor va creşte.

“Am discutat cu doamna doctor care este şi şefa UPU. Dânsa mi-a spus că a solicitat în fiecare vară Serviciului de Medicină de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii personal suplimentar. Cred că vara aceasta va trebui să discutăm altceva. De fapt, am discutat şi cu domnul preşedinte şi cu doamna doctor, vom grăbi puţin deschiderea secţiei exterioare de la Năvodari pentru a putea crea un debuşeu acolo, camera de gardă şi, cu siguranţă, vom detaşa câţiva medici astfel încât să putem acopreri mai multe linii de gardă aici la UPU. Este inuman ce se întâmplă vara, cu siguranţă este nevoie de spaţiu până se va construi noua UPU, sau, mă rog, extinderea, va trebui să găsim altfel de soluţii. Şi soluţiile sunt debuşeul, Năvodari-ul, eventual încă un centru de permanenţă în Mangalia”, a explicat ministrul Sănătăţii.  

Sorina Pintea a precizat că a vizitat secţiile de neurologie, cardiologie şi pediatrie, menţionând că a găsit dezastru la neurologie.

“Am  fost pe secţiile de Neurologie, Cardiologie şi Pediatrie. Pot să vă spun că secţia Pediatrie este cea mai în regulă din punct de vedere a colectării deşeurilor periculoase, a aspectului general de curăţenie, existenţa dezinfectantelor la intrare şi la ieşire din secţie.

Dezastru este în secţia neurologie. Dezastru, mizerie, debandandă, o lipsă de organizare totală. De remarcat că în toate trei secţiile lipsesc la intrare materiale de protecţie, echipamentele de protecţie, dar repet secţia neurologie nu este în regulă”, a mai spus Sorina Pintea.  

Ministrul a menţionat că în saloane de la Neurologie erau prosoape de material murdare, în loc să fie prosoape de hârtie, iar într-un salon gol pardoseala era mizerabilă.

“În primul rând, la intrarea în secţie nu există dezinfectanţi, e o secţie de neurologie. Într-un salon, de fapt în toate saloanele pe care le-am văzut şi sălile de tratament, erau nişte prosoape, în loc de prosoape de hârtie, care după ce că erau prosoape de material erau şi murdare. Într-un salon care era gol, teoretic ar fi trebuit să fie curat, aşteptând să primească bolnavii, pardoseala, mizerabilă. Era un suport pentru perfuzie, era cu pete de sânge, necurăţat. Astea sunt chestiuni care ţin de siguranţa pacientului şi de calitatea îngrijirilor. Vina este a asistentului şef, cu siguranţă”, a mai spus Sorina Pintea.

Ea a propus schimbarea asistentului şef de pe secţia de Neurologie şi un avertisment pentru directorul de îngrijiri al spitalului.

“I-am propus domnului director medical, domnului preşedinte, schimbarea asistentului şef de pe secţia Neurologie, dar în general directorul de îngrijiri al spitalului are nevoie de un avertisment pentru că teoretic trebuie să supravegheze aceste aspecte. (…) Poate par lucruri mărunte, dar dacă nu ne intră într-o rutină, nu ne interesează. Povestea cu merge şi aşa eu nu o mai tolerez. Există nişte reguli”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, care a însoţit-o pe Sorina Pintea în acest control, a cerut demisia asistentei şefe de la secţia de Neurologie şi a asistentei de la triaj din UPU. De asemenea, el a fost nemulţumit şi de faptul că managerul unităţii medicale, Cătălin Grasa, nu a fost prezent la acest control deşi fusese anunţat.

“Sunt trei aspecte care au fost sesizate seara aceasta, majore, din punctul meu de vedere.

„Primul este lipsa managerului la acest control care nu a binevoit până la această oră să apară. Al doilea aspect, am cerut impetuos, mâine dimineaţă, doamna de la secţia de Neurologie să aibă demisia pe masa managerului. Iar al treilea aspect este legat de doamna de la triaj, care şi-a permis cu trei minute înainte să ajungem noi, să dea oamenii afară din triaj că, vezi Doamne, nu sunt locuri. La fel, i-am cerut demisia până mâine dimineaţă, să fie la manager pe birou”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

La finalul controlului şi-a făcut apariţia şi managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care a fost informat pe scurt de ministrul Sănătăţii despre neregulile găsite în spital.

Foto: cugetliber.ro