Soţia bărbatului sfâşiat de urs: Soţul meu nu este braconier, ci victimă. Urşii vin des în zonă

Soţia bărbatului ucis miercuri dimineaţă de un urs în localitatea dâmboviţeană Moroieni spune că în grădina pe care o au şi unde a avut loc incidentul urşii veneau frecvent, iar aceştia atacau vite şi cai din gospodăriile oamenilor.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 14:13
Soţia bărbatului sfâşiat de urs: Soţul meu nu este braconier, ci victimă. Urşii vin des în zonă

Femeia a povestit că bărbatul a plecat cu un tânăr să ia fân de la grădina situată la şase kilometri distanţă de casă, iar la un moment dat au văzut ursul, care l-a atacat imediat pe soţul său, acesta mergând mai greu din cauza unei suferinţe locomotorii.

Ea a mai spus că urşii mereu au creat probleme oamenilor, ucigând vite şi cai.

„Mereu au fost probleme, au mâncat vite, cai, mi-e frică. Ne duceam amândoi, mă duceam cu el că-mi era frică. Soţul meu nu este braconier, a plecat la teren azi ca să încarce cu fân căruţa. Eu mereu îi spuneam. Ai grijă de urşi că sunt periculoşi. Şi el îmi spunea că nu e niciun pericol, nu atacă urşii, vin şi pleacă. Dar uite că azi s-a întâmplat nenorocirea. Sper să se ia măsuri, e un pericol cu urşii ăştia, urşii nu pot fi mai protejaţi decât oamenii, nu poţi să te mai duci la grădină sau la stână că dai ochi în ochi cu ei, e groaznic, acum ne pregătim de înmormântare”, a povestit femeia.

Femeia este de părere că urşii au fost aduşi în Dâmboviţa din alte zone, iar acum animalele atacă pentru că sunt înfometate.

„Eu cred au fost aduşi urşi mulţi din alte zone şi li s-a dat drumul aici, iar acum animalele sunt înfometate şi însetate şi atacă. Eu nu ştiu ce era în grădină, el este o victimă a ursului, era un om cuminte, cumsecade. Nu ar fi putut să fugă oricum de urs, avea o problemă la oase la picior, i-a spus tânărului să fugă că vine ursul, dar pe el l-a prins după cum vedeţi. A fost instalator, a făcut instalaţii la case la toţi prin zonă”, a mai declarat soţia victimei.

Şeful Poliţiei Dâmboviţa, comisar-şef Danil Zepiş, a spus că bărbatul ucis de urs, miercuri, atacase animalul cu o cange, care a fost găsită la faţa locului, alături de mai multe capcane pentru urşi care erau amplasate de-a lungul gardului grădinii în care s-a produs incidentul.

„Este cert că bărbatul ucis atacase ursul cu o cange care a fost găsită la locul incidentului. De asemenea, de-a lungul grădinii bărbatului erau amplasate mai multe laţuri. Este clar că a fost o luptă între victimă şi animal, care era prins într-un laţ şi s-a zbătut până când l-a rupt”, a declarat şeful Poliţiei Dâmboviţa.

Prefectul de Dâmboviţa, Dragoş Rusu, spune că în acest caz este vorba despre braconaj, după ce animalul rămăsese prins într-un laţ şi era rănit.

Incidentul a avut loc la o distanţă de 6-7 kilometri de localitatea Moroieni, pe dealurile din zonă.

„Mai mult ca sigur în acest caz este vorba despre braconaj. Ursul fusese prins într-un laţ, era rănit. Clar este vorba despre braconaj. Nu ştim ce căuta acolo bărbatul care a fost atacat-dacă trecea întâmplător sau dacă el este cel care pusese capcana. Între cadavrul bărbatului şi laţ este o distanţă de 6-7 metri. Un cetăţean care a trecut prin zonă cu o căruţă a auzit ţipete, a văzut incidentul, dar i-a fost frică să intervină, neavând armă, şi a sunat la 112”, a spus prefectul.

El a precizat că laţul era prins între trei copaci, iar cel mai probabil animalul s-a zbătut timp de câteva ore pentru a scăpa, animalul rupând laţul după ce a smuls din rădăcini arborii.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spunea că este inadmisibil că asociaţia care administrează fondul de vânătoare din Dâmboviţa nu a mobilizat toate efectivele în urma incidentului de sâmbătă, spunând că aceasta avea obligaţia să asigure protecţia oamenilor şi că ar putea rămâne fără aviz.

Rovana Plumb a făcut aceste declaraţii miercuri, la Moroieni, unde a ajuns în urma incidentului produs în cursul dimineţii, când localnicul a fost ucis de un urs.

„Este inadmisibil ca în trei zile, de când s-a întâmplat tragedia, asociaţia care administrează acest fond să nu aibă toate efectivele mobilizate şi să verifice şi să vadă că în garduri sunt puse laţuri pentru prinderea urşilor. Nu dau vina pe cetăţeni pentru că autorităţile sunt obligate să le asigure acestora protecţia”, a afirmat Rovana Plumb.