Elisabeth Raţiu, soţia lui Ion Raţiu, a murit. Avea 94 de ani

Elisabeth Rațiu, soția lui Ion Rațiu, a murit, miercuri, la vârsta de 94 de ani. Anunțul a fost făcut pe Facebook și pe site-ul Centrului Rațiu pentru Democrație.

RomaniaTV.net
19 oct. 2016, 13:46
Elisabeth Raţiu, soţia lui Ion Raţiu, a murit. Avea 94 de ani

„Anunţăm cu profundă tristeţe trecerea în nefiinţă a lui Elisabeth Raţiu, soţia lui Ion Raţiu. Odihnească-se în pace!“, este mesajul postat pe Facebook de Centrul Raţiu pentru Democraţie.

Elisabeth Raţiu locuia în Londra. Trupul acesteia va fi incinerat, iar în luna noimebrie se va realiza o ceremonie la Biserica St James din Piccadilly.

Elisabeth Rațiu a fost una dintre susținătorii democratizării României, iar la ultimele alegeri prezidențiale, acesta a fost emoționată până la lacrimi de dorința românilor din Londra care au stat la coadă pentru a vota.

Ea a provenit provenit din familia Pilkington, o mare familie de industriaşi din nordul Angliei, şi l-a întânit pe Ion Raţiu în anii ’40 la Universitatea Cambridge.

Am fost o fată foarte romantică şi am vrut să am o viaţă interesantă, cu un om interesant. M-am îndrăgostit de un bărbat care a împlinit visele mele şi, într-un fel, Ion a îndeplinit visele pe care nici nu le-am visat. Nu m-am plictisit niciodată lângă el„, a declarat Elisabeth în anul 2000, pentru un film documentar despre viaţa lui Ion Raţiu.

În timpul căsătoriei care a durat 55 de ani, Elisabeth nu s-a mulţumit doar cu observarea vieţii unor români exilaţi din ţara lor. Ea s-a dedicat culturii şi obiceiurilor românilor, al căror cel mai mare vis era de a vedea din nou o Românie liberă. Ea a crescut cei doi fii, Indrei şi Nicolae, s-a implicat în acţiuni caritabile şi a lucrat la magazinul Harrods. De asemenea, l-a sprijinit pe Ion Raţiu în eforturile sale de a reuni românii din exil într-o comunitate coerentă şi o organizaţie care era opusă dictaturii comuniste.