Soţiile şi mamele soldaţilor ruși trimiși în Ucraina s-au săturat de război și sar la gâtul lui Putin: ”Vladimir, răspunde-ne!”

Soţiile şi mamele soldaţilor ruși trimiși în Ucraina s-au săturat de Putin și de războiul lui. De câteva săptămâni bune, sute de femei se întâlnesc în întreaga Rusie şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să îşi respecte promisiunile făcute.

25 nov. 2022, 18:25
Soţiile şi mamele soldaţilor ruși trimiși în Ucraina s-au săturat de război și sar la gâtul lui Putin: ”Vladimir, răspunde-ne!”

Soţiile şi mamele soldaţilor ruși trimiși în Ucraina s-au săturat de Putin și de războiul lui și îi cer țarului de la Kremlin să își respecte toate promisiunile făcute. Ca să le închidă gura femeilor revoltate, Vladimir Putin a regizat vineri o întâlnire cu mame ale soldaților pe care i-a trimis să lupte pe frontul din Ucraina cu mâinile goale.

Citește și Planurile lui Volodimir Zelenski, date peste cap. Celebru colonel, impresionat de modul în care Vladimir Putin a surprins Ucraina și Occidentul

După ce în septembrie, a decretat mobilizare parțială, țarul de la Kremlin a dat asigurări că sutele de mii de recruți vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina.

Însă ca de obicei, una a spus și alta a făcut! Imediat după încheierea mobilizării au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni precum: moartea pe front a celor recent mobilizaţi, mobilizarea unor bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, a unor taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, absenţa echipamentului adecvat şi a instruirii militare pentru cei chemaţi sub arme.

Astfel, eșecul mobilizări dezordonate le-a obligat pe autorităţile ruse să recunoască comiterea unor așa-zise”erori”. Acest lucru a provocat îngrijorare în rândul soldaţilor trimişi în Ucraina, dar și a familiilor lor, care trăiesc cu teama că nu îi vor mai vedea vreodată

Starea aceasta de incretitudine alimentează tensiunile care riscă să degenereze în proteste. Acest lucru pune Kremlinul într-o situaţie extrem de delicată: dacă autorităţile reprimă în mod implacabil orice împotrivire faţă de ofensiva în Ucraina, cuvântul soţiilor de soldaţi este sfânt şi întemniţarea lor ar provoca un şoc în Rusia.

 

Putin și teatrul său de doi bani

Ca să le închidă gura rusoaicelor, Țarul de la Kremlin a organizat vineri o întâlnire cu mamele militarilor trimişi în Ucraina, care după cum ne-a obișnuit s-a dovedit a fi un teatru ieftin marca, Putin.

Și ca să se asigure că întreaga lume va vedea cât este de atent la suferința cetățenlior săi, Putin a avut grijă ca spațiul public să fie inundat cu imagini preînregistrate de la întâlnirea cu mamele și soțiile soldaților săi.

În imaginiile difuzate de presa rusă, liderul de la Kremlin apare stând cu un grup de mame în jurul unei mese pe care sunt ceşti cu ceai, prăjituri şi cupe cu fructe de pădure proaspete. În timpul discursului său, Putin le-a spus  femeilor prezente la întâlnire să nu creadă tot ce văd la televizor sau citesc pe internet și le-a avertizat că circulă multe „fake-uri” despre conflict.

La un moment dat, Putin le-a spus intelocutoarelor că el şi întreaga conducere rusă înţeleg şi împărtăşesc durerea celor care şi-au pierdut fii luptând în Ucraina.

„Înţelegem că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu, mai ales pentru o mamă. Împărtăşim această durere”, a afirmat Putin, care se aude respirând greu şi tuşeşte de câteva ori pentru a-şi drege vocea.

Putin a spus că nu regretă lansarea operaţiunii împotriva Ucrainei, prezentând războiul ca un moment de cotitură, în care Moscova trebuie să ţină piept Occidentului.

„Rusia a înfruntat în sfârşit o hegemonie occidentală arogantă după decenii de umilinţă în anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991”, le-a explicat Putin femeilor care stau la masă cu el.

Foarte multe femei din Rusia au criticat întâlnirea lui Putin cu mamele și soțiile soldaților încâ dinainte ca ea să aibă loc.

„Putin va întâlni mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată”, şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar.

„Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!”, a fost apelul lansat de această femeie, care a spus că vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde obuzele cad de asemenea.

Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Degeaba. „Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!”, afirmă ea.

Citește și Teritoriile pentru care Rusia și Japonia ar fi fost gata să înceapă un nou război, înainte de conflictul din Ucraina