Teritoriile pentru care Rusia și Japonia ar fi fost gata să înceapă un nou război, înainte de conflictul din Ucraina

Presa occidentală aruncă noi acuzații grave la adresa Rusiei. Vladimir Putin era gata să invadeze Japonia, înainte de a începe atacul din Ucraina, susține Newsweek. 

25 nov. 2022, 17:28
Teritoriile pentru care Rusia și Japonia ar fi fost gata să înceapă un nou război, înainte de conflictul din Ucraina

Jurnaliștii de la Newsweek au lansat anunțul după ce ar fi intrat în posesia unui e-mail de la un agent FSB (Serviciul Rus de Securitate). Practic, presa occidentală susține că s-a bazat pe un „sifonar” din regimul Vladimir Putin.

Mailul ar fi fost trimis în data de 17 martie 2021, fondatorului proiectului Gulagu.net, Volodimir Osiecikin, de un agent cunoscut sub numele de „Vântul Schimbării”, aflat în prezent în exil, în Franța.

Acest agent de securitate ar fi susținut că în FSB crește nemulțumirea cu privire la războiul din Ucraina.

Igor Sușko, șeful grupului de cercetare Wind of Change este cel care ar fi trimis scrisoarea, jurnaliștilor de la Newsweek. Astfel, potrivit sursei citate, Kremlinul „avea planuri destul de serioase pentru un conflict militar local cu Japonia”. Totuși, rușii s-au gândit că ar fi mai bine să tranșeze conflictul cu Ucraina, înainte.

„Încrederea că va începe o confruntare și chiar un război între țări era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război, până la urmăm nu pot spune”, a scris informatorul.

 

De ce există neînțelegeri între Rusia și Japonia

 

Rusia și Japonia încă se ceartă pe fondul unor probleme iscate ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre Insulele Kurile, numite de japonezi „teritoriile nordice”.

În prezent, teritoriile sunt ocupate de ruși. În urma Războiului încheiat în 1945, cele două state nu au semnat un tratat de pace.

Insulele au o importanță strategică majoră și sunt dotate cu importante resurse minerale și energetice.

Insulele Kurile sunt la vest de Sahalin, „în continuarea” celui mai nordic punct al insulei Hokkaido, Japonia. Ele reprezintă, de fapt, un arhipelag de 56 de insule vulcanice principale și mai multe insule de mici dimensiuni, care se întind pe o lungime totală de 1.200 de kilometri din nordul insulei Hokkaido până în sudul peninsulei Kamceatka, care aparține Rusiei.