Soţul Cristinei Rus, Dragoş Bîlteanu, a fost arestat

Şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crişana, au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul privind manipularea pieţei de capitalei şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare. Potrivit referatului cu propunerea de arestare, Dragoş Bâlteanu, soţul cântăreţei Cristina Rus, a făcut afaceri scandaloase. Astfel a pus mâna pe a doua cea mai înaltă clădire din România cu bani furaţi din bugetele unor societăți de investiții financiare.

10 dec. 2014, 06:09
Soţul Cristinei Rus, Dragoş Bîlteanu, a fost arestat

Instanţa de judecată a dispus „arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile începând cu data încarcerării a inculpaţilor Bîlteanu George Dragoş şi El Lakis Najib”. În schimb, a respins ca nefondată propunerea de arestare preventivă formulată faţă de inculpaţii Mergeani Nicolae, Prodan Victor şi Stere Gardan, pentru care s-a doispus măsura controlului judiciar.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

„În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, a precizat DIICOT, într-un comunicat de presă.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat – Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa „deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni ar fi fost liderii grupării, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat Crişana SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.