Şova: Diferenţierea sistemului de vot pe criterii etnice e inacceptabilă

Senatorul PSD Dan Şova susţine că iniţiativa europarlamentarului Laszlo Tokes privind diferenţierea sistemului de vot în baza unor criterii etnice contravine organizării democratice a sistemului politic.

RomaniaTV.net
08 ian. 2012, 14:45
Şova: Diferenţierea sistemului de vot pe criterii etnice e inacceptabilă

„Reprezentarea politică a cetăţenilor nu poate avea loc decât în condiţiile egalităţii depline a votului. Este inacceptabilă diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice. Principiul echităţii spune că acelaşi sistem de votare şi acelaşi sistem de repartizare a mandatelor parlamentare se aplică tuturor preferinţelor exprimate de către cetăţeni, indiferent de etnia acestora”, afirmă Dan Şova, citat de Mediafax.

Potrivit lui Şova, Lazslo Tokes „dă dovadă finalmente şi de umor involuntar”. „După ce timp de 20 de ani reprezentanţii comunităţii maghiare din România, în numele grijii ca cetăţenii de etnie maghiară să nu fie discriminaţi, au reşit să impună clasei politice româneşti un sistem de drepturi de o largheţe şi o generozitate nemai întâlnite în Uniunea Europeană, astăzi domnul Tokes ne propune să îi discriminăm pe români în raport cu minoritatea maghiară” a adăugat senatorul PSD”, susţine Şova.

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, i-a cerut sprijinul şefului statului, Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, pentru modificarea sistemului electoral astfel încât să conţină principiul reprezentării parlamentare a minorităţilor naţionale proporţional cu ponderea lor în populaţia României.