Şova: Sunt de acord cu Băsescu în ceea ce priveşte „proasta guvernare” a lui Boagiu la Nădlac-Arad

Ministrul pentru marile proiecte, Dan Şova, a declarat că este pentru prima oară când este de acord cu Traian Băsescu în ceea ce priveşte "proasta guvernare", dar că acest lucru o priveşte pe Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, care s-a ocupat de autostrada Nădlac-Arad.

RomaniaTV.net
07 aug. 2013, 12:11
Şova: Sunt de acord cu Băsescu în ceea ce priveşte „proasta guvernare” a lui Boagiu la Nădlac-Arad

„Nădlac-Arad este o autostradă împărţită în două loturi: Nădlac-Arad, lotul I şi Nădlac-Arad, lotul II. Pentru amândouă loturile contractele au fost semnate de doamna ministru Anca Boagiu. Deci, dacă ne referim la proasta guvernare a doamnei Anca Boagiu, trebuie să recunosc că e prima oară în viaţa mea când sunt sută la sută de acord cu domnul preşedinte Băsescu”, a afirmat Şova, citat de Mediafax.

Menţionând că pentru lotul I al autostrăzii Nădlac-Arad contractul a fost semnat cu firma lui Nelu Iordache, Şova a declarat: „Infracţiunile comise la atribuirea lotului Nădlac-Arad lotul I au fost principala cauză pentru care Programul Operaţional pentru Transport a fost suspendat de către Comisia Europeană timp de un an de zile. În loc să se mire, domnul preşedinte Băsescu mai bine şi-ar pune problema de ce a trebuit ca doamna Boagiu să semneze în condiţiile comiterii de infracţiuni – aşa a apreciat Direcţia de Luptă Antifraudă în urma controlului – şi de ce din această cauză am avut Programul Operaţional pentru Transport suspendat timp de un an de zile”.

În ceea ce priveşte al doilea lot al autostrăzii Nădlac-Arad, Dan Şova a menţionat că firma Alpine Bau a dat faliment în Austria, nu în România.

„Mă îndoiesc că Guvernul României ar fi putut să intervină pentru a evita falimentul Alpine în Austria. Dacă poate Preşedinţia, i-am fi recunoscători să rezolve falimentul Alpine în Austria”, a comentat Şova.

„Singurul lucru care se putea face şi care s-a făcut, în acord cu reprezentanţii Comisiei (Europene), a fost ca pentru 15% din Nădlac-Arad lotul doi, care a rămas neexecutat de către Alpine, să se reia o procedură de licitaţie pentru a desemna o nouă firmă care să realizeze cei 15% rămaşi. Era singura posibilitate în contextul procedurilor şi fondurilor europene. Asta a fost stabilit împreună cu Comisia Europeană, tot ceea ce spune domnul preşedinte Băsescu, cu compensări, cu să dăm bani, cu să continue sunt nişte poveşti”, a susţinut ministrul.

El a menţionat că singura posibilitate este reluarea licitaţiei, după ce un expert va stabili ce reprezintă cei 15% neexecutaţi, respectiv lucrările rămase de efectuat.

Şova a mai susţinut că procedurile pentru atribuirea noilor contracte au fost declanşate, iar câştigătorii licitaţiilor pentru cele două tronsoane de autostradă vor fi desemnaţi până la finalul acestui an.

Preşedintele Traian Băsescu, aflat, miercuri, pe şantierul tronsonului de autostradă Arad-Nădlac, unde lucrările sunt oprite, a spus că ceea ce se întâmplă acolo este o „expresie şi o emblemă a neputinţei”, adică „proastă guvernare”, trăgând un semnal de alarmă către guvern „să se trezească”.

El a spus că a fost pe cele două tronsoane de autostradă şi că „ceea ce se întâmplă, adică nimic, înseamnă o expresie a neputinţei şi a proastei guvernări”, susţinând că Guvernul ar fi trebuit să intervină şi să aloce bani pentru terminarea lucrărilor la autostradă, pentru că ar fi recuperat investiţia din fonduri europene.

„Contractul pentru tronsonul Nădlac-Pecica a fost suspendat din noiembrie anul trecut şi nu a fost subcontractat un nou constructor, iar la Pecica au fost oprite lucrările în iulie pentru că firma a intrat în insolvenţă. Intrarea în insolvenţă a firmei nu înseamnă însă oprirea activităţii firmei”, a spus Băsescu, susţinând că Guvernul ar fi trebuit să intervină şi să finanţeze continuarea lucrărilor.