Şpagă în campania lui Geoană. Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu, trimişi în judecată

Proprietarul Interagro SA, afaceristul Ioan Niculae, şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, pesedistul Gheorghe Bunea Stancu, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte ce au legătură cu sponsorizările primite de Mircea Geoană în campania electorală din 2009.

RomaniaTV.net
11 ian. 2012, 13:17
Şpagă în campania lui Geoană. Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu, trimişi în judecată

Potrivit procurorilor, în timpul campaniei prezidenţiale din 2009, Stancu i-a cerut lui Niculae 1.000.000 de euro pentru sponsorizarea campaniei lui Mircea Geoană. Afaceristul ar fi oferit suma dacă, în schimbul ei, ar fi fost numiţi oameni apropiaţi lui la conducerea Transgaz şi Romgaz.

Menţionăm că, în acest moment, afaceristul este cercetat şi într-un dosar de subminare a economiei naţionale. Conform procurorilor DIICOT, Niculae ar fi organizat la nivelul Ministerului Economiei, Transgaz, Romgaz şi autorităţilor de stat în domeniul energiei, o întreagă reţea care să lucreze în folosul firmelor sale (grupul Interagro),  în scopul achiziţionării de gaz la un preţ preferenţial.

Dosarul şpăgii pentru Geoană. Ce spune DNA

În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD. Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – INTERAGRO SA şi SC INSOMAR srl. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae.

Acuzaţiile

Ioan Niculae este acuzat de infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Bunea Stancu, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat, este acuzat că şi-a folosit influenţa şi autoritatea ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid, pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite.

Alături de cei doi mai sunt acuzaţi Gheorghe Teodorescu acţionar al SC INSOMAR SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi Viorel Bărac director al SC INTERAGRO SA, tot de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.

 


loading...