Şpaga luată de un medic, scoasă la vânzare de judecători. Caz incredibil în Neamţ

Şpaga luată de un medic este scoasă la vânzare de judecătorii din Neamţ. La percheziții, au fost găsite sute de pachete de cafea, ţigări şi sticle cu băuturi fine.

13 oct. 2021, 12:39
Şpaga luată de un medic, scoasă la vânzare de judecători. Caz incredibil în Neamţ
Şpaga luată de un medic, scoasă la vânzare de judecători. Caz incredibil în Neamţ

Şpaga luată de un medic, scoasă la vânzare de judecători. Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au decis să scoată la vânzare sute de pachete de cafea, tiări şi sticle cu băuturi fine, toate primie drept mită de medicul Gheorghe Borş.

Şpaga luată de un medic, scoasă la vânzare de judecători

„Dispune valorificarea bunurilor mobile ale inculpatului B.G., sechestrate în baza Încheierii nr. 46/28.06.2021, pronunţate în dosarul nr. 1572/103/2019/a12 al Tribunalului Neamţ, definitivă prin încheierea nr.92/15.07.2021 a Curţii de Apel Bacău, bunuri ridicate de la locuinţa inculpatului cu ocazia percheziţiei domiciliare (187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase – whisky, coniac, lichior, gin), depuse la Camera de corpuri delicte a I.P.J. Neamţ, cu dovezile seria H nr. 0246179 şi 0246180 din 06.03.2019 şi care pot face obiectul confiscării speciale şi al confiscării extinse” conform deciziei Tribunalului Neamţ din 11 octombrie 2021.

Hotărîrea instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi contestata în 10 zile de la comunicare.

Citeşte şi Ce şpagă a putut să primească un livrator de mâncare, în România. Internauţii au izbucnit în râs. Clipul care a făcut furori pe TikTok

Totul a început pe 5 martie 2019, atunci când mai multe percheziţii au fost făcute la Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi cabinetul de specialitate din Policlinica piatra Neamţ.

Activităţile au fost derulate într-un dosar penal constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamţ, ce vizează fapte de corupţie săvîrşite de medici din cadrul Spitalului Judeţean – Secţia Ortopedie şi Traumatologie, în legătură cu îndeplinirea actului medical. Cinci medici au fost reţinuţi de poliţişti.

În dosar, doctorul Nanu e acuzat de 27 de acte materiale de luare de mită, iar doctorul Guţu ar fi fost responsabil de 20 de acte materiale de luare de mită. Locul trei este ocupat de doctorul Berea cu 13 fapte, doctorul Bucătaru are şapte fapte, iar Borş cinci. Medicii ar fi primit bani pentru diferite acte medicale – intervenţii chirurgicale, acordare prelungire concedii medicale, precum şi pentru anestezist. La acel moment, patru din cei cinci inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar unul a fost plasat sub control judiciar şi a fost lăsat să profeseze, însă doar în sistem privat, potrivit Monitorul de Neamţ. 

Sume importante de bani au fost confiscate în urma percheziţiilor. De la unul din ortopezi au fost indisponibilizaţi circa 60.000 de ei, iar acasă la altul peste 480.000 de lei, 18.000 de euro, dolari americani si lire sterline. Din dosar rezultă ca inculpaţii Nanu, Guţu şi Berea au mai fost vizaţi de o anchetă penală, pentru infracţiunile de luare de mită, dar s-a dispus clasarea, întrucît nu au existat suficiente probe din care să rezulte, dincolo de orice dubiu rezonabil, că aceste fapte au fost săvîrşite. De această dată, anchetatorii s-au asigurat că suspecţii nu mai „scapă“ şi au fost efectuate înregistrări audio şi video, fiind folosiţi şi investigatori sub acoperire.

Citeşte şi Șpagă de mii de euro pentru un post de asistentă sau șofer pe ambulanță. Angajați cercetați pentru trafic de influență