Spania a împrumutat 3 mld. euro pe zece ani la dobânzi de 5,4%

Spania a împrumutat joi 3 miliarde euro pe zece ani, cu cerere solidă în piaţă pentru titlurile scoase la licitaţie, reuşind să treacă astfel cu bine peste cel mai important test de finanţare de la începutul acestui an, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
19 ian. 2012, 14:10
Spania a împrumutat 3 mld. euro pe zece ani la dobânzi de 5,4%

Franţa a atras de asemenea cerere solidă pentru obligaţiunile pe termen mediu prin care a atras joi aproape 8 miliarde euro, scrie MEDIAFAX.

Spania a efectuat prima emisiunie de obligaţiuni cu maturitatea la zece ani din acest an, reuşind să atragă suma propusă de 3 miliarde euro la un randament de 5,4%, cu 150 puncte de bază, sau 1,5 puncte procentuale, sub dobânda plătită în noiembrie într-o operaţiune similară.

Trezoreria de la Madrid a atras joi din piaţă un total de 6,6 miliarde euro, cu maturităţi în 2016, 2019 şi 2022, cu mult peste ţinta de 4,5 miliarde euro. Raportul între cerere şi ofertă s-a plasat între 2 şi 3,2 pentru diferitele maturităţi.

Scăderea randamentului indică o oarecare revenire a încrederii investitorilor datorită măsurilor luate de guvernul de la Madrid şi intervenţiei Băncii Centrale Europene pe pieţele secundare.

S&P a retrogradat Spania cu două trepte, la „A”.

La Paris, agenţia franceză de administrare a datoriei de stat a emis joi obligaţiuni de 7,97 miliarde euro, cu diverse maturităţi, la randamente în scădere şi cerere solidă, în cadrul primei operaţiuni de finanţare pe termen mediu sau lung după ce S&P a redus ratingul ţării de la AAA.

Franţa a atras 2,961 miliarde euro cu maturitatea la doi ani, 1,575 miliarde euro la trei ani, resopectiv 3,43 miliarde euro la patru ani, ţinta maximă a operaţiunii fiind de 8 miliarde euro.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor Franţei cu maturitatea la zece ani era joi de 3,09%, faţă de 3,13% înainte ca S&P să taie ratingul ţării.

Franţa a mai vândut luni titluri de stat de 8,59 miliarde euro pe termen scurt, de asemenea la dobânzi în scădere.