Spania „detronează” Italia ca principală poartă de intrare a migranţilor în Europa

Spania a luat locul Italiei ca principală poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru migranţii care traversează Mediterana, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

17 iul. 2018, 15:40
Spania „detronează” Italia ca principală poartă de intrare a migranţilor în Europa

De la începutul acestui an până pe 15 iulie, au fost înregistraţi 18.016 migranţi sosiţi pe ţărmurile spaniole, comparativ cu 16.566 în Italia şi 14.678 în Grecia, a precizat agenţia ONU.

În Spania, sosirile de migranţi aproape că s-au triplat comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2017. În Italia, acestea s-au diminuat cu peste 80%, iar în Grecia au crescut cu peste 50%.

Citeşte şi Ministrul de Interne german vizează un acord cu Roma privind returnarea migranţilor din Germania în Italia

Potrivit OIM, numărul de migranţi ajunşi în Spania a crescut dramatic luna trecută, înregistrându-se o medie de 220 pe zi, faţă de 54 în primele cinci luni ale anului.

În Italia, scăderea sosirilor a coincis cu preluarea funcţiilor, la 1 iulie, de către un guvern populist, care s-a angajat într-o cruciadă împotriva debarcării de noi migranţi pe ţărmurile ţării. Ministrul de interne Matteo Salvini le-a interzis navelor de caritate să aducă migranţi salvaţi în porturi italiene şi a sugerat ca toţi cei recuperaţi de pe mare să fie trimişi înapoi în Libia, aminteşte dpa.