Spania impune masca obligatorie în aer liber, în toată ţara. Măsura intră în vigoare de mâine

O nouă lege adoptată în Spania prevede purtarea obligatorie a măştii inclusiv în aer liber pe întreg teritoriul ţării, măsură care până în prezent era lăsată la latitudinea autorităţilor regionale din fiecare comunitate autonomă.

30 mart. 2021, 17:56
Spania impune masca obligatorie în aer liber, în toată ţara. Măsura intră în vigoare de mâine

Conform actului normativ care intră în vigoare de miercuri, masca este obligatorie în toată Spania, în aer liber, pentru persoanele cu vârste de la şase ani în sus chiar şi atunci când poate fi respectată distanţa de siguranţă de 1,5 metri, recomandată de autorităţile spaniole ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19. Fac excepţie doar sportivii şi persoanele care suferă de anumite afecţiuni respiratorii, după cum scrie El Pais.

În unele regiuni, precum cea a capitalei Madrid, masca era deja obligatorie inclusiv în spaţiile publice, în timp ce de exemplu în provincia Castellon o persoană care merge singură pe stradă nu era obligată să poarte mască.

Citeşte şi Trafic cu teste PCR false. Peste 30 de români care doreau să revină în ţară au fost arestaţi la ieşirea din Spania

De asemenea, amenzile pentru nepurtarea măştii, până în prezent de circa 100 de euro, pot ajunge la sume cuprinse între 601 şi 30.000 de euro dacă această faptă este considerată o infracţiune gravă.

Citeşte şi Spania vrea să folosească din luna mai paşaportul de vaccinare. Anunţul a fost făcut de ministrul Turismului de la Madrid

Totodată, autorităţile spaniole au anunţat sâmbăta trecută că la intrarea din Franţa pe cale terestră va fi necesară prezentarea unui test negativ la coronavirus, efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte. Măsura a intrat în vigoare de azi, 30 martie. Sunt exceptaţi doar copiii cu vârste până la şase ani.

Conform Jurnalului Oficial al guvernului de la Madrid, se acceptă şi testele TMA sau altele bazate pe tehnici moleculare echivalente. Este prima oară când Spania impune o astfel de restricţie la frontiera terestră respectivă, menţionează AFP. Până acum, testarea era obligatorie doar pentru cei sosiţi pe calea aerului.

În altă ordine de idei, spaniolii au băut mai puţin şi au redus aproape la jumătate consumul excesiv de alcool în pandemie, în contextul închiderii barurilor şi a cluburilor de noapte în timpul lockdown-ului, conform unui sondaj condus de Observatorul pentru Droguri şi Toxicomanie din Spania. În acelaşi timp, atât consumul de sedative fără reţetă, cât şi cel de internet au înregistrat o creştere; spaniolii au petrecut mai mult timp navigând online şi mai mulţi tineri au apelat la jocurile de noroc din mediul virtual, potrivit constatărilor sondajului.