Spania interzice plata chiriei în numerar, potrivit noii legi a locuinței. Singura excepție în care noua reglementare nu se aplică

Legea Locuinței aprobată recent în Spania prevede ca plata pentru închirierea proprietăților se va face numai prin mijloace electronice.

24 iul. 2023, 16:44
Spania interzice plata chiriei în numerar, potrivit noii legi a locuinței. Singura excepție în care noua reglementare nu se aplică
Spania își ia adio de la plata chiriilor în numerar

Plata chiriei în Spania nu va mai putea fi efectuată cu numerar, potrivit noii Legi a Locuinței aprobată recent. Chiar dacă această regulă va fi aplicată la modul general, există și o situație care face excepție, potrivit ziarulromanesc.de.

Plata va putea fi făcută în numerar numai atunci când una dintre cele doiă părți nu are un cont bancar sau mijloace electronice pentru efectuarea operațiunii. În această situație, proprietarul și chiriașul se înțeleg ca suma reprezentată în contractul de închiriere să fie dată în mână, practică utilizată frecvent.

Citește și: Cât câștigă un angajat la Lidl Spania, comparativ cu unul din România. Diferențe majore pe aceleași posturi

„Plata se va face prin mijloace electronice. În mod excepțional, atunci când una dintre părți nu deține cont bancar sau acces la mijloace electronice de plată și la cererea acesteia, aceasta se poate face în numerar și în locuința închiriată”, potrivit art. 10 al proiectului.

În expunerea de motive se arată că plata în numerar în operațiunile economice facilitează comportamentul fraudulos și facilitează opacitatea operațiunilor și activităților și ascunderea acestora față de stat.

În general, în Spania, chiria este plătită prin transfer bancar în  contul proprietarului, însă există cazuri în care plata se face în numerar. Astfel, legislația indică: „Plata se va face în locul și prin procedura convenite de părți sau, în lipsă, în numerar și în locuința închiriată”.

Dacă în contractul de închiriere este stabilită plata prin transfer bancar, dovada încasării se face prin intermediul băncii. În situația în care plata este efectuată în numerar, proprietarul este obligat să predea locatarului chitanța de plată.

Chiar dacă plata în numera poate părea o modalitate ușoară, situația se complică atunci când proprietarul este o persoană juridică, bancă sau agenție imobiliară. În aceste situații, plata chirie în numerar poate fi făcută numai când chiria nu depășește 2.500 de euro. Legea 7/2012 interzice astfel de tranzacții dacă una dintre părți nu este persoană fizică.

Citește și: Condiţiile deplorabile în care a fost cazată o româncă plecată la muncă în Spania: „În ce jeg pot să stau. Sunt cele mai scârboase femei”

În prezent, se dorește crearea unei comisii de lucru care să reglementeze contractele de închiriere temporară, în special în sezonul turisitic, dar și în ceea ce privește locurile de muncă pe perioadă determinată și perioadele de studii. Închirierea pe perioadă limitată se poate face pentru o zi sau maximum trei luni, potrivit prevederilor precedente.

Acest interval de timp se dorește a fi reglementat și se dorește descurajarea de închirieri tradiționale și contribuirea la creșterea prețurilor.

Totodată, va fi întocmită o listă în care vor fi cuprinse contractele de închiriere de locuințe care se semnează pe teritoriul Spaniei. Aici vor fi atașate toate informațiile disponibile prin colaborarea cu comunitățile autonome și registrele regionale actuale, cu Registrul Proprietății și alte surse de informații la nivel statal.