Spania îşi păstrează coroana europeană! A surclasat Italia cu 4-0

Reprezentativa Spaniei a câştigat la scor disputa cu Italia, din finala Euro 2012, şi a devenit prima naţională din istorie care a reuşit să-şi păstreze titlul continental.

RomaniaTV.net
01 iul. 2012, 17:45
Spania îşi păstrează coroana europeană! A surclasat Italia cu 4-0

Spania rămâne stăpâna incontestabilă a lumii fotbalului. De patru ani, Furia Roja face legea pe toate stadioanele lumii şi doboară record după record.

Selecţionata iberică a devenit prima din istorie care a reuşit să câştige în patru ani două ediţii ale Campionatului European şi una a Campionatului Mondial, iar în planul orgoliilor trupa lui Vicente Del Bosque se poate mândri că a învins Italia într-un meci oficial, în 90 de minute, pentru prima oară după anul 1920. În faţa Spaniei, toate graniţele istorice şi statistice au cedat.

Antrenorul său este şi el singurul din lume care are în palmares Campionatul European, Campionatul Mondial şi Liga Campionilor, iar Fernando Torres este primul fotbalist din istorie care a marcat în două finale consecutive de Campionat European. Totodată, El Nino câştigă Euro 2012 la doar cinci săptămâni după ce a ridicat deasupra capului trofeul Ligii Campionilor, câştigat cu Chelsea.

Finala Euro 2012 a început perfect pentru spanioli. Încă din minutul 14 ibericii au deschis scorul, prin micuţul David Silva (1,72 m înălţime), care l-a învins cu o lovitură de cap pe Buffon. Dacă italienii îşi puneau speranţe la revenirea în joc şi redresarea situaţiei, Jordi Alba le-a spulberat visele. Cu patru minute înainte de pauză acesta a marcat golul de 2-0, după o uluitoare combinaţie cu Xavi.

După pauză italienii au atacat furibund, iar ocaziile mari au alternat la ambele porţi, însă nu s-a marcat. Lucrurile aveau să capete un contur clar în minutul 60. Nou-intratul Thiago Motta a trebuit s-o lase pe Squadra Azzura în 10 jucători, el ieşind de pe teren accidentat, fără posibilitate de înlocuire, pentru că italienii efectuaseră toate schimbările. Forţa italienilor a scăzut considerabil, iar posibilităţile lor ofensive au devenit foarte limitate.

Dealtfel, trupa lui Prandelli nu şi-a mai creat ocazii mari, iar pe final de meci a fost literalmente îngenuncheată, de golurile lui Torres şi Juan Mata. Spania a câştigat cu 4-0 şi a devenit prima campioană din istorie care a realizat tripla istorică Euro-Mondial-Euro, depăşind astfel Germania, care după titlul continental din 1972 şi cel Mondial din 1974 a fost învinsă în finala Euro 1976.

Cele mai importante faze ale meciului:

Min. 90+3 Finalul meciului. Spania a câştigat Euro 2012!

Min. 90 Trei minute de prelungire.

Min. 88 GOOOL SPANIA! Juan Matta îi umileşte practic pe italieni. Este cea mai clară victorie înregistrată de o echipă într-o finală de Campionat European. Spania- Italia 4-0!

Min. 86 Juan Matta debutează la Euro 2012, în locul lui Iniesta.

Min. 84 GOOL SPANIA! Fernando Torres este lansat excelent de Xavi şi nu-l iartă pe Buffon. Torres a devenit primul jucător din istorie care a marcat în două finale consecutive de Campionat European. Spania – Italia 3-0!

Min. 79 Spaniolii se mulţumesc să plimbe mingea şi joacă la trecerea timpului.

Min. 75 Fernando Torres, marcatorul din finala de acum patru ani, intră în teren în locul lui Fabregas.

Min. 67 Italienii abia dacă reuşesc să ducă mingea în preajma careului lui Casillas. În acelaşi timp, Spania şi-a început jocul de posesie prelungită.

Min. 61 Italienii rămân în 10 jucători. Thiago Motta a făcut întindere şi nu mai poate continua partida. Selecţionerul Squadrei Azzura, Cesare Prandelli, a efectuat deja toate înlocuirile.

Min. 59 Prima înlocuire la spanioli: a ieşit David Silva, marcatorul primului gol, şi a intrat Pedro.

Min. 58 Şut Balotelli, departe de poartă.

Min. 56 Ultima schimbare la italieni: a ieşit Montolivo, a intrat Thiago Motta.

Min. 51 Ocazie uriaşă a Italiei! Casillas se opune extraordinar unui şut al lui Di Natale, apoi tot el a reuşit să prindă reluarea slabă a atacantului lui Udinese.

Min. 49 Arbitrul portughez Pedro Proeca le refuză spaniolilor un penalty clar. Bonucci a oprit mingea cu mâna din drumul spre poartă, la lovitura de cap a lui Sergio Ramos.

Min. 47 Meciul se mută la poarta lui Buffon. Fabregas şutează puţin pe lângă bară.

Min. 46 Di Natale are prima ocazie a reprizei. Lovitura sa de cap, din centrarea lui Abate, trece puţin peste poarta lui Casillas.

Min. 46 Italienii au efectuat a doua schimbare. Di Natale i-a luat locul lui Cassano.

Ultima echipă care a câştigat un meci la Euro a fost Turcia. În urmă cu 4 ani, turcii au fost conduşi cu 0-2 de Cehia, dar au revenit şi au învins cu 3-2.

Min. 46 A început repriza a doua.

Min. 45 Finalul primei reprize.

Min. 41 GOOOL SPANIA! Jordi Alba l-a învins pe Buffon, după o excelentă combinaţie cu Xavi! Spania – Italia 2-0!

Min. 38 Mario Balotelli trage de la distanţă, dar mingea se duce peste poartă.

Min. 33 Cassano şutează din nou, din afara careului de această dată, la semi-înălţime, dar Casillas a reuşit să respingă.

Min. 29 Cassano are o bună ocazie de a egala. Îl întoarce pe Arbeloa, şutează printre picioarele lui Piquet, dar Casillas reţine.

Min. 25 Autorul unui tackling la Cassano, Gerard Pique primeşte primul cartonaş galben al meciului.

Min. 21 Italienii sunt obligaţi să facă prima schimbare a meciului. Chiellini, accidentat, este înlocuit cu Balzaretti. Danielle De Rossi se plânge şi el de dureri la genunchi.

Min. 16 Pirlo execută o lovitură liberă de la 20 de metri, dar mingea este deviată în corner, de zid.

Min. 14 GOOOL SPANIA! Davis Silva a deschis scorul. Atacantul a marcat cu capul, din centrarea lui Fabregas. Spania – Italia 1-0!

Min. 11 Prima mare ocazie îi aparţine Spaniei, dar şutul luiu Xavi, din afara careului, trece puţin peste bară.

Min. 7 Sergio Ramos reia cu capul peste poartă, la o lovitură de colţ.

Min. 2 Pirlo expediază primul şut al meciului, dar balonul trimis de la 20 de metri se duce mult pe lângă poartă.

Min. 1 A început marea finală Spania – Italia.

ora 21.30 Pe Stadionul Olimpic din Kiev a început ceremonia de închidere a Euro 2012. La spectacolul artistic participă 600 de voluntari. Gazonul este o imensă suprafaţă albastră.

Componenţa formaţiilor:

Spania: Casillas – Arbeloa, Pique, Ramos, Alba – Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Busquets – Iniesta, Silva, Fabregas. Selecţioner: Vicente Del Bosque.

Italia: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Montolivo – Cassano, Balotelli. Selecţioner: Cesare Prandelli.