Spania: Premierul Mariano Rajoy refuză să formeze un guvern

Șeful guvernului spaniol în exercițiu, conservatorul Mariano Rajoy, a renunțat vineri să încerce să formeze pentru moment un guvern, în lipsa sprijinului deputaților, potrivit unui comunicat publicat de palatul regal.

RomaniaTV.net
22 ian. 2016, 20:52
Spania: Premierul Mariano Rajoy refuză să formeze un guvern

Pentru moment, premierul spaniol Mariano Rajoy renunță să formeze un guvern. „Majestatea Sa Regele i-a propus să fie candidat la președinția guvernului. Dl Mariano Rajoy i-a mulțumit Majestății Sale Regele, dar a refuzat oferta”, a anunțat palatul, la o lună după alegerile legislative.

Regele Felipe a anunțat o nouă rundă de consultări pentru alegerea unui alt candidat.

Rajoi, lider al Partidului Popular Popular şi premier interimar, a avut o discuţie cu suveranul Spaniei. „La ora actuală nu sunt în măsură să fac acest lucru: Nu numai că nu am majoritatea necesară pentru vot, ci am chiar o majoritate împotriva mea”, a spus Rajoi într-o conferinţă de presă după întrevederea cu Felipe.

„Îmi menţin candidatura pentru funcţia de premier, dar nu am deocamdată susţinerea necesară”, a mai explicat Rajoi, spunând că nu vrea să ceară un vot de încredere numai pentru a-l pierde. „Nu am încă majoritatea necesară de voturi în favoarea mea, a repetat Rajoi.